Анімалотерапія: для душевної рівноваги

В продовження статті про анімалотерапію, хочется звернути увагу на два види анімалотерапії: терапія із залученням тварин (Animal Assisted Therapy); коли вибирають тварину і разом з лікарем цілеспрямовано за допомогою різних вправ проводиться лікування; діяльність за участі тварин (Animal Assisted Activities), яка може бути як пасивною, так і активною.

Пасивна діяльність за участі тварин – це, наприклад, спостереження за акваріумними рибками або звірами у вольєрах; при цьому безпосереднього контакту з тваринами немає. Активна терапія, це коли з тваринами грають або за ними доглядають.

Незалежно від способу, який оберете ви, результатом терапії, будуть такі необхідні позитивні емоції.<

У цій терапії превалює установка на спілкування з твариною, на гру, що зовсім не асоціюється з лікуванням, саме такий прихований контекст дозволяє швидко позбутися негативних емоцій дорослим і дітям.

Спробуйте, поспостерігайте за безтурботно плаваючими рибками. Це буде акваріумна терапія. Наприклад, в Японії, акваріумна терапія входить до числа офіційних методик профілактики неврозів. Всього 30 хвилин на день, спостерігаючи за рибками, ви забезпечите собі і дитині душевну рівновагу і хороший сон. На додаток акваріумна терапія – це ще й інгаляції, бо вода, яка випаровується з акваріуму, зволожує повітря, полегшує дихання, також допомагає при застуді.

Ще одна рекомендація, що не вимагає спеціальних зусиль: послухайте, як співають вранці птахи! Відгукуйтеся на їх пасивну терапію посвистом їм у відповідь. Такі вправи подарують безліч позитивних емоцій, поліпшать настрій, підлікують нерви, відновлять серцеву діяльність, зменшать біль і напругу.

Не хворійте ! Фото: Віктор Бідненко