Додаткові вітаміни для дітей

Для нормального росту усіх  без винятку дітей  потрібними є вітаміни та мікроелементи. Переважно діти не потребують їх додатково, якщо їх харчовий раціон є збалансованим та відповідає всім принципам  харчової піраміди.

Особисто я вважаю, що здорова дитина, яка нормально харчується і отримує здорове збалансоване харчування, не потребує додаткового вживання вітамінних комплексів. Але не всі діти харчуються так, як би цього хотілося. Причини можуть бути різноманітні, починаючи від хатніх традицій та матеріальних моментів, закінчуючи власними уподобаннями дитини (та її капризами).

Діти можуть бути прискіпливими до страв, які їм пропонують.  Вони  можуть просто не любити тієї чи іншої групи продуктів. А також через певні індивідуальні особливості ті чи інші групи продуктів можуть бути їм і протипоказані.

Якщо дитина мало вживає овочів та м’яса, то полівітаміни їй просто необхідні. Є вегетаріанські сім’ї, тоді додатково будуть потрібні вітаміни групи В, вітамін D, залізо, кальцій. Є діти, які не люблять молоко та молочні продукти. Тоді таким дітям обов’язково треба додатково вживати кальцій та вітамін D3.  І навпаки, якщо дитина надто любить молочні продукти і через те менше вживає інші групи страв, то їй буде потрібним додаткове вживання заліза.

Якщо йдеться про якісь індивідуальні особливості дитини (наявність гострого чи  хронічного захворювання тощо), то перед тим, як почати дитині давати ті чи інші додаткові вітаміни чи мікроелементи, необхідно проконсультуватися з лікарем.

Різні мультивітамінні комплекси мають різну кількість вітамінів у своєму складі. Обираючи щось для своєї дитини, обов’язково звертайте увагу на вміст (тобто уважно читайте етикетку). Якщо в дитини не вистачає того чи іншого мікроелементу, чи є недостатність якогось вітаміну, то не завжди є потреба давати цілий комплекс. Додаткова потреба у вітамінах може виникати залежно від пори року (взимку менше фруктів та овочів), від віку (період інтенсивного росту), а найголовніше – індивідуально від дитини. В будь-якому разі краще це все обговорити з фахівцем.

З власного лікарського досвіду знаю, що є батьки, які аж надто прискіпливо відносяться до здоров’я своєї дитини. На жаль, це часто призводить до самолікування (навіть коли хвороба відсутня) та не коректного застосування ліків. Вітаміни – це теж ліки!!!