Питтєвий режим дитини

Вода є однією з найнеобхідніших складових частин організму. Людина може вижити без їжі до шести тижнів, а без води не більше ніж 4–6 днів.

Також вода – це найпоширеніша речовина в людському тілі, на яку припадає до 75 відсотків маси тіла. Через свій високий вміст в організмі, вона забезпечує усі життєво необхідні функції.  Такі от, як підтримання  нормальної температури тіла, транспортування поживних речовин до всіх органів та систем. Через воду втримується нормальний об’єм крові, функціонують наші суглоби, слизові оболонки втримуються вологими.  Тобто усі без винятку органи та системи організму залежать від достатньої кількості води.

Дитячий організм так само залежить від води, як і дорослий. Враховуючи, що дитина росте, то залежно від віку, кількість необхідної рідини може коливатися. 

Скільки ж потрібно води дитині?

Щоденна норма води залежить від віку, маси, статі дитини, а також від того, в якому кліматі живе дитина, а найголовніше – від її індивідуальних особливостей. Якщо зрозуміти, що всі діти повинні вживати достатню кількість води на добу, то одні діти будуть робити це з радістю і пити навіть більше, а іншим доведеться розповісти багато захоплюючих історій, щоб цей процес відбувся). 

Норми  пиття – це нормативи для практично здорових дітей.  Якщо дитина потребує лікарської допомоги, то і норма пиття встановлюється індивідуально. 

Загальна кількість рідини, яку дитина мала б вжити за день, переважно включає в себе всю спожиту дитиною рідину. Тобто це питна вода, напої, перші страви, фрукти тощо. Фрукти та овочі мають високий вміст води, і відповідно вони повинні бути складовою частиною харчування здорової дитини.

Середня добова норма вживання води така: 

  • 5–8 років – 1–1,2 літра на добу.
  • 9–12 років  –  1,5–1,7 літра на добу.
  • 13 і більше  –  2 і більше літрів на добу.

Коли дитина фізично активна, то кількість рідини збільшується. Також влітку, коли дитина багато часу проводить на відкритому повітрі в активних іграх, треба періодично поповнювати організм рідиною ще до настання відчуття спраги. Важливо, щоб батьки не нехтували таким важливим моментом, як адекватна гідратація і привчали дитину до пиття з дитячого віку.   

 

Читайте також:

“Скільки треба пити щодня?” 

“Два літри на день: за і проти”