Рослинний кальцій

Від балансу кальцію в нашому організмі залежить здоров’я наших кісток і зубів. Вважається, що щодня з їжею ми повинні вживати близько 1000 мг кальцію. Однак не тільки кількість з’їденого, а й вимитого кальцію впливає на загальний «кальцієвий баланс. Тому ми повинні обов’язково враховувати і мінімізувати чинники, що впливають на втрату кальцію нашим організмом.

Для цього, в першу чергу, треба позбавитися шкідливих звичок. Куріння і алкоголь призводять до колосальних втрат кальцію в організмі: вони не тільки виводять існуючий в нашому організмі кальцій, але й перешкоджають засвоєнню нового кальцію, що надходить з їжею.

По-друге, мінімізуйте вживання кави. Відомо, що 100 мг кофеїну виводять з нашого організму 6 мг кальцію.

По-третє, скоротіть вживання солі. Харчова сіль це хлорид натрію, при його надлишку організм починає посилено виводити натрій, а тому механізм регулювання натрію і кальцію один і той же, разом з натрієм наш організм втрачає і кальцій.

Поповнити відсутність кальцію вам допоможуть ряд таких факторів:

  • додайте в своє життя спорт: фізичні навантаження найважливіші для підтримки здоров’я кісток
  • частіше гуляйте на сонечку: вітамін D відіграє далеко не останню роль у зміцненні кісток;
  • врегулюйте свій харчовий раціон у бік продуктів, які не тільки багаті на кальцій, але й сприяють його збереженню в кістках. А це, всупереч розхожій думці, не молочні продукти, а рослинні, особливо зелені овочі і бобові.

Так, молоко у своєму складі містить достатньо кальцію, але разом з тим воно сприяє виведенню кальцію з нашого організму, порушуючи «кальцієвий» баланс у бік зменшення цього корисного мікроелемента. А відбувається це тому, що тваринний білок, що міститься в молоці, серйозно закислює наш організм. Тому що нашому організму притаманне лужне середовище, тоді він всіляко намагається боротися з закисленням. А найкращий механізм для нейтралізації кислоти – використання кальцію, який доводиться брати з наших кісток і зубів. І міф про те, що молоко – найкраще джерело кальцію, який міцно засів у наших головах, давно розвіяний численними дослідженнями провідних вчених світу.

Так що хочете мати міцні кістки і здорові зуби – їжте більше зелені, бобових і горіхи.

Для прикладу: в 100 г маку міститься майже 1,5 г кальцію (а 100 мл молока містить 120 мг кальцію). У насінні кунжуту – 800 мг/100 г, в мигдалі – 250 мг/100г, в бобах – 200 мг/100 г.
\n\n

Ще більше цікавого про здоровий спосіб життя шукайте в моєму блозі: http://hcfomina.blogspot.com/