Виховання дітей

На прийомі батьки пацієнтів у мене часто запитують, а яким от видом спорту, чи якою позакласною  діяльністю краще займатися дитині залежно від того, чи це хлопчик, чи дівчинка? Звісно, що є речі, які притаманні більше дівчаткам, а є такі, яким надають перевагу хлопчики. Але, як на мене, робити велику різницю в цьому таки не варто. 

Буває так, що дівчатка ростуть любительками рухливих активних занять, а хлопці, навпаки, можуть годинами сидіти малювати, чи щось ліпити. Чи це означає, що їм треба це забороняти? Зовсім ні. З раннього дитинства вже можна прослідкувати певні дитячі уподобання. До них треба добре приглядатися і прислухатися. Звісно, що ми маємо пропонувати дитині різноманітні заняття. Також, якщо дитині щось не сподобалося з першого разу, то це зовсім не означає, що відразу треба від цього відмовитися. Категорично ні!  Можливо в той день була не так погода, не такий настрій, або ще щось). Потрібно завжди спробувати ще раз.

Діти дуже часто можуть поєднувати у своїх уподобаннях заняття спортом з грою на музичних інструментах, походами в бібліотеки, а також заняттями у технічних гуртках. І це чудово! 

Написати про це мене надихнув випадок, свідком якого я стала в одній з книгарень Львова кілька років  тому.

Передноворічні пошуки подарунків для дітей. Заходжу в книгарню, дивлюся на стенд, думаю, що кому б підійшло. Людей мало, тому я добре чую, як старша пара радиться з продавцем щодо книги для дівчинки 9 років. Я повертаю до них голову і от наче стаю частиною цієї розмови. У своєму намаганні допомогти я рекомендую книгу \”Український космос\”, яку купили от кілька днів тому, і вдома вона всім дуже сподобалася. 

У відповідь я чую таке: \”Ви що? Який космос? Вона в нас дівчинка культурна! На скрипці грає…\”. І так мені шкода стало тієї маленької скрипальки. Бо за неї вже все у житті вирішили! Найкраще, коли дитина росте всесторонньо розвинутою. Коли батьки, обираючи для дітей додаткові активності, прислухаються і до її думки також. 

Батьки, давайте чути та розуміти наших дітей!)