Заїдаємо стрес правильно

На жаль, наше життя в сучасних мегаполісах безпосередньо пов’язано з щоденними стресами. Ми постійно кудись біжимо, щось не встигаємо, з кимось сперечаємось, щось доводимо … Все це негативно позначається на нашому фізичному та емоційному здоров’ї. Адже стрес руйнує динамічну рівновагу усіх наших фізіологічних процесів, до якої так прагне наш організм.

Дійсно, в стресових ситуаціях в нашому організмі відбуваються істотні зміни:

  • у нас частішає пульс і серце починає передавати більший об’єм крові, намагаючись посилити перенесення поживних речовин необхідних для вироблення додаткової енергії;
  • дихання наше частішає, збагачуючи тим самим кров киснем і збільшуючи виділення вуглекислогогазу;
  • кровоносні судини, що забезпечують кров’ю головний мозок і м’язи, розширюються, підсилюючи приплив кисню, глюкози і поживних речовин до цих важливих для нас органів;
  • кровопостачальна функція селезінки зростає, збільшується приплив лімфоцитів, підвищується згортання крові;
  • печінка і скелетні м’язи викидають в кров додаткову кількість глюкози, підвищуючи тим самим рівень нашої енергії;
  • зіниці розширюються; процес травлення сповільнюється, призупиняється вироблення травних ферментів, результатом чого є активне вивільнення енергії для м’язів і головного мозку.

Однак занадто тривале перебування організму в такому стані, у так званій «бойовій готовності» шкідливо впливає на наше здоров’я і психіку. Імунна система слабшає, ви відчуваєте постійну втому, апатію, пригнічення, вам притаманні різкі зміни настрою, хвилювання, безпричинний страх і т.д.

Тому варто уникати постійних стресів, ну або хоча б мінімізувати їх тривалість і кількість в нашому житті. Існує безліч засобів боротьби зі стресом, але сьогодні я хочу описати самий, напевно, приємний – це заїдання стресу))

Дійсно, у багатьох з нас в стресових ситуаціях рука сама тягнеться за чим-небудь їстівним, але тут важливо вибрати правильний продукт і тоді заїдайте собі стрес на здоров’я!

«Правильні» продукти містять поживні речовини, які допомагають нам впоратися зі стресом і підтримують функції всіх органів, які реагують на стрес. Вітаміни А, С, Е, а також такі мікроелементи як селен і цинк як ніхто краще знешкоджують вільні радикали, що утворюються в нашому організмі під впливом стресу.
Серед продуктів, що містять дані корисні антиоксиданти слід виділити … ні, не шоколад .., а

  • майже всі цитрусові та ягоди: адже вони багаті вітамінами, зокрема вітаміном С;
  • червоні овочі та фрукти містять у своєму складі: фенілаланін, спеціальну речовину, яка забезпечує бадьорість духу і покращує самопочуття, адже потрапляючи в наш організм, він перешкоджає розпаду гормонів, що відповідаютьза гарний настрій і оптимізм. Лідером за його змістом є помідор;
  • темно-зелені листові овочі: в зелені міститься велика кількість амінокислот, здатних піднімати настрій і повертати бадьорість духу;
  • горіхи і насіння: в них міститься багато вітамінів, зокрема такого прекрасного антиоксиданту, як вітамін Е (лідер за його змістом – мигдаль), і мікроелементів: магнію і цинку (лідером за їх змістом є гарбузове насіння).

Як бачите, у списку «правильних» тільки натуральні, не піддані тепловій обробці і створені самою природою продукти. Додавайте їх в свій денний раціон, замінюйте ними основні прийоми їжі і перекушування, фантазуйте!

Ще більше цікавого про здоровий спосіб життя шукайте в моєму блозі: http://hcfomina.blogspot.com/