Чому виникають набряки?

Вранці ви насилу відкриваєте очі через набряклі повіки… А під вечір стають важкими улюблені туфлі – набрякають ноги! Розібратися в причинах виникнення набряків і способах боротьби з ними нам допомагала  Ірина Іванівна ЧУБУЧНА.

 

—Що таке набряк і який механізм його утворення?

—Набряк – це патологічний стан накопичення надлишку рідини в тканинах і міжтканинних просторах. Причини виникнення такого стану є різні: порушення функції нирок, печінки, серцево-судинна патологія. Є також таке поняття, як мікседема (слизистий набряк) – хвороба, що виникає в результаті зниження або припинення надходження у кров гормонів щитовидної залози. Розпізнати слизистий набряк просто: при натисканні пальцем, на шкірі не залишається «ямок». 

—Багато хто вважає, що для нормального функціонування організму слід випивати щодня не менше 2.5 л води. Чи не приведе це до набряків?

—Процес виведення води регулюють нирки. Нестача води, звісно, має свої негативні наслідки – від передчасного старіння і погіршення кольору шкіри, до утворення камінням в нирках. Однак перевантажувати цей важливий орган теж не слід. Щоденна потреба у воді є індивідуальною для кожної людини. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує визначати необхідну кількість води із співвідношення: 30 мл на 1 кг ваги. Тобто людині, яка важить 65 кг, потрібно випивати 1 л 950 мл води на день. Однак у залежності від індивідуальних особливостей – фізичної активності, інтенсивності потовиділення, способу життя та інших факторів, – кількість споживаня води може варіювати. В середньому, людина має вживати від 1.5 до 2.5 л води на день.

—Чи пов’язане виникнення набряків зі способом життя?

Так. Особливо небезпечним є малорухливий спосіб життя, що призводить до лімфатичного та венозного застою (лімфостаз і веностаз). Ожиріння також сприяє цьому патологічному процесу. Вени, на відміну від артерій, не мають м’язової стінки. Вони не можуть так скоротитись, щоб кров пішла у правильному напрямі. Тому, коли вени не справляються з функцією дренажу, розвивається варикозна хвороба. При індексі маси тіла (ІМТ) більше 27, ризик виникнення варикозу підвищується втричі.  

—Що таке «серцеві набряки» і у яких випадках слід обов’язково проконсультуватися з лікарем?

—Якщо ви ведете активний спосіб життя, червоним прапорцем для вас має бути  поява набряків на нижніх кінцівках наприкінці робочого дня. Якщо ви побачите врізані сліди від гумочок шкарпеток, є відчуття важкості в ногах паралельно з появою задишки – час звернутись до лікаря – можливо, серце не справляється з навантаженням.    

—В теплу погоду ми часто стикаємося з так званою «хронічною втомою ніг»: важкі, набряклі ноги наприкінці робочого дня. Як полегшити ніжкам життя ?

—Потрібно почати з оптимізації ваги тіла. У цьому вам допоможе правильне харчування, активний спосіб життя, відмова від шкідливих звичок. Обов’язково слід регулярно давати ногам відпочити. Вважається, що варикозна хвороба – це плата людини за прямоходіння, адже у тварин немає таких проблем з кінцівками. Тому частіше приймайте горизонтальне положення, злегка припіднімаючи ноги – так серцю легше помпувати кров по судинах. Важливо також оптимізувати водний режим – дотримуватись золотої середини, відповідно до індивідуальних потреб організму. 

—Що робити людям, які за своєю професією змушені багато часу проводити стоячи або сидячи?

—Є золоте правило: кожну годину необхідно проводити активну розминку впродовж 5 хвилин. Ця регулярна зарядка буде корисною не лише для ніг, а і для очей. Потягніться, зніміть взуття. Якщо є можливість, покладіть ноги на стілець або стіл і зробіть легкі вправи м’язами гомілки: натягніть і розслабте носочки. Такі скорочення сприяють виштовхненню крові і запобігають її застою. Також зробіть самомасаж стоп – у напрямку від пальців до колін.

Забудьте про тугі паски і нижню білизну, що перетискає не лише шкіру, але й погіршує циркуляцію крові у внутрішніх органах. Рекомендується носити спеціальну білизну – компресійні колготки. Вони забезпечують найбільший тиск в області щиколотки, ближче до коліна компресія стає слабшою, а в області стегна вона мінімальна. За рахунок цього полегшується рух крові по кровоносних судинах.

—Набряки обличчя та повік – ще одна поширена проблема. Як зрозуміти, чи ці «мішки» є наслідком неправильного способу життя, чи це ознака серйозних захворювань, таких як ниркова недостатність? 

—Так звана грижа нижньої повіки є суто естетичним дефектом. До її виникнення призводить нездоровий спосіб життя – зловживання кавою та алкоголем, недосипання або спадкова схильність. Більш серйозною проблемою є ниркова набряклість. Якщо вранці, після повноцінного сну, виникає набряк повік – це погана прогностична ознака, яка говорить про те, що вночі нирки працюють надмірно. Ще одним симптомом ниркової патології є припухлість кистей рук. Зверніть увагу на колір обличчя – якщо він блідий і має легкий зеленуватий відтінок, час звернутися до лікаря.

—Як можна позбавитись «мішків» під очима?

—Найкращою порадою тут буде раціональний відпочинок. Також слід уважно ставитись до вибору косметичних засобів: часто жінки зловживають кремами-гідратантами, в результаті чого колаген утримує рідину, і погіршується її циркуляція. Тому слід регулярно робити легкий масаж обличчя.

Чи нормальним є набряк при вагітності?

—Так, адже при вагітності відбувається серйозна перебудова організму: збільшена матка тисне на нижню порожнисту вену і викликає порушення венозного відтоку в ногах, набір маси тіла та гормональна перебудова можуть також призвести до легкої набряклості обличчя та затримки рідини в організмі. Проте це може бути першою ознакою такого небезпечного стану як гестозу вагітних, тому при появі набряків все ж варто одразу звернутися до свого гінеколога, щоб не пропустити це грізне ускладнення.  

— Чи можна за локалізацією набряків виявити патологію?

—Якщо вранці набрякає обличчя – можна запідозрити патологію нирок.

Якщо набряк виникає у нижній частині тіла увечері при нормальному способі життя, і наявна супутня артеріальна гіпертензія, ожиріння або діабет – можливі проблеми із серцем. Якщо ж набряки нижніх кінцівок виникають в результаті довготривалого стояння/сидіння впродовж дня – мова йде про венозний або лімфатичний стаз.

Якщо набрякає все тіло, при цьому спостерігається уповільнення пульсу, підвищення артеріального тиску, сонливість – можливі проблеми з щитоподібною залозою.