Чому людина постійно мерзне

людина постійно мерзне

Багато людей скаржаться, що постійно мерзнуть, що руки і ноги крижані та це не залежить від погоди та температури у приміщенні. Розглянемо кілька можливих причин, через які внутрішній термостат відмовляється працювати, і ви завжди мерзнете, тоді як іншим людям тепло.

1. Надмірна худоба

Постійний холод можуть відчувати люди з невеликою вагою. По-перше, у них мало жирової тканини, щоб захистити від холодних температур. Також, скоріш за все, «худіші» їдять небагато – через нестачу калорій гальмується обмін речовин, та, як наслідок, тіло не виділяє достатню кількість тепла. Таким людям слід вживати здорову їжу, що містить чимало білків, жирів і складних вуглеводів.

2. Проблеми з щитовидною залозою

Постійне відчуття холоду – часта ознака гіпотиреозу. Це означає, що щитовидна залоза не виділяє достатньо гормону. А без його належного рівня метаболізм, знову ж таки, вповільнюється, та утворюється мало тепла. У разі підозри на наявність проблеми з щитовидкою, потрібно звернутися до лікаря. За допомогою аналізу крові він спростує чи підтвердить діагноз і призначить відповідні ліки.

3. Низький рівень заліза

Недостатня кількість заліза в організмі є однією із причин хронічного замерзання. Це ключовий мінерал, який допомагає еритроцитам переносити кисень по всьому тілу, забезпечуючи надходження тепла та інших поживних речовин до клітин. За  нестачі заліза червоні кров’яні тільця не можуть ефективно виконувати свою роботу, і ви мерзнете.

На додачу, наслідком дефіциту заліза буває гіпотиреоз. Можуть допомогти добавки заліза, але краще підтримувати його нормальний рівень в організмі шляхом вживання їжі, багатої на цей мікроелемент. Найліпші варіанти – м’ясо, яйця, морепродукти, листяна зелень, як-то шпинат.

4. Погана циркуляція крові

Якщо ваші руки і ноги завжди холодні мов лід на відміну від решти тіла, тоді проблема у поганій циркуляції крові. Однією з причин її виникнення може бути серцево-судинне захворювання. Тобто серце не качає кров достатньо ефективно, або закупорювання артерій запобігає потраплянню крові до пальців рук і ніг.

Куріння також може викликати порушення циркуляції, оскільки спричиняє звуження кровоносних судин.

Іншою можливою причиною поганої циркуляції є хвороба Рейно. При цьому стані судини звужуються, і приплив крові до кінцівок порушується. Для діагностики захворювання потрібна консультація у фахівця, який за необхідності призначить оптимальне лікування.

5. Недосипання

Нестача сну може заподіювати шкоду нервовій системі, порушуючи механізми регуляції теплообміну. Можливо, це відбувається через зниження активності гіпоталамуса, який відповідає за контроль температури тіла, як реакція на стрес, пов’язаний із відсутністю якісного сну. Метаболізм також може бути винуватцем. Коли ви втомлюєтеся від неспокійної ночі, він працює гірше, внаслідок чого виробляється менше тепла і вповільнюється кровообіг.

6. Зневоднення

У дорослої людини 60% організму становить вода, яка допомагає регулювати температуру тіла. Якщо вживати багато рідини, вона затримуватиме і повільно вивільнятиме тепло, підтримуючи комфортну температуру. За недостатнього зволожування тіло стає чутливішим до її екстремальних змін. Також вода допомагає активізувати обмін речовин, поганий же призводить до зниження загальної температури тіла.

7. Нестача вітаміну В12

Ця поживна речовина відіграє велику роль у запобіганні замерзанню. Організм потребує В12, щоб виробляти еритроцити, які переносять кисень по всьому організму. Нестача вітаміну спричиняє розвиток В12-дефіцитної анемії та зменшення кількості червоних кров’яних тілець, у зв’язку з чим і стається постійне відчуття холоду.

Варто вживати більше м’яса, риби та молочних продуктів, де багато В12. Але іноді низький рівень вітаміну буває через збій у поглинанні. Якщо ви продовжуєте мерзнути, краще звернутися до лікаря, щоб перевірити рівень вітаміну В12 в організмі.

8. Жіноча стать

Виявляється, відчуття холоду дійсно пов’язане з гендерними розбіжностями. Загалом жінки краще зберігають тепло, ніж чоловіки. Жіночі тіла запрограмовані, щоб підтримувати приплив крові до життєво важливих органів, таких як мозок і серце. Але ці органи знаходяться досить далеко від рук і ніг, через що часто лишаються хронічно холодними. Крім того, деякі жінки скаржаться на відчуття холоду через індивідуальну фізіологію, а також більш схильні до навколишніх умов, які сприяють замерзанню.

9. Діабет

Безконтрольний цукровий діабет може призвести до розвитку периферичної нефропатії, що проявляється так званими регулярними атаками на нервову систему. Через це руки і ноги стають чутливими – ймовірне відчуття оніміння, а іноді й болю.

Також оскільки нервові шляхи сполучають практично усі відділи ЦНС із гіпоталамусом, що відповідає за  регуляцію температури, кінцівки можуть мерзнути. При підозрі на діабет (класичні ознаки – часте сечовипускання, надмірна втомлюваність та посилення спраги) слід звернутися до лікаря.

10. Малорухомий спосіб життя

При виконанні фізичних вправ м’язи виділяють тепло, а відсутність їхнього тонусу зумовлює відчуття холоду. Крім того, збільшення м’язової маси активізує метаболізм, який усуває мерзлість. Тож якщо набридло патологічно замерзати, мерщій до спортзали! І тіло матимете треноване та підтягнуте, і тремтіти перестанете.

За матеріалами