13 жовтня – Всесвітній День тромбозу

13 жовтня світова громадськість відзначає Всесвітній День тромбозу.

Цей день присвячений всім формам тромбозів та проблемі згортання крові. Щоб привернути увагу до цієї важливої проблеми, але не вдаватися в принади вікіпедійного викладу, розповімо про 3 тромби – небезпечні для нашого здоров’я злочинці і завітаємо на судове засідання у справі про замах на здоров’я населення.

Отже до вашої уваги кримінальна хроніка з історії життя трьох тромбів, слідство ведуть експерти «Живи Активно!»

На лаві підсудних:

 

Кровинка Згусток Артеріальнович (артеріальний тромб),

Сосудко Тромб Венознович (венозний тромб),

Доленосенко Ембол Кардіогенович (кардіоемболічний тромб)

До слова запрошується звинувачуваний у розвитку інфаркту міокарда у Петренка М. – Кровинка Згусток Артеріальнович.

— Пане Кровинко, розкажіть будь ласка, про події того вечора, що все-таки сталося?

— Шановний суддя та присяжні засідателі! Прошу визнати мене невинним, я діяв у стані афекту, мене спровокували.

Я був тихим і непомітним згустком крові, живучи в артеріальній судині, мене постійно оточували мої вірні колеги – холестеринові бляшки.

Проте мій господар Петренко М. далеко не був тихим і непомітним. Статний чоловік 54 років з видатним пивним животом, футбольний фанат диванного сектору, лежибока та пивний гурман, любитель смажених крилець та чіпсів.

Тої п’ятниці ми з холестериновими бляшками сумувати не збиралися, наш господар купив смачненького… ммм холестерину, від цього ми нізащо не відмовимось, попри всі рекомендації лікарів, всівся перед телевізором. Спочатку було пиво із смаженим, соленим, копченим. А тут ще й команда кепсько грає – треба на перекур! І нам адреналін та екстрим! В судинах як на рок-концерті! Алкоголь розширює, тютюн звужує, і так звісно не один раз. Команда програла, з дружиною скандал, все для мене створило сприятливі умови.

І тут я вирішив, що треба відриватися на повну, холестеринові бляшки мене стримували, були тісно. Але я вирвався, як тромб я хотів потрапити у саме серце. Мої дії спільно з ігоруванням власного здоров я у Петренка М. спричинили інфаркт міокарда.

— Чому ви переховувалися від слідства?

— Так, знайти мене складно, потрібне ультразвукове обстеження, на яке мій господар ніколи не приходив.


Наступним до слова запрошуємо Доленосенка Ембола Кардіогеновича (кардіоемболічного тромба)

— Шановний тромбе, розкажіть що вас змусило здійснити ваші злочинні дії, а саме ішемічний інсульт у потерпілої Крикун А.?

— Ваша честь, Я – кардіоемболічний тромб, моя господарка, справжня залізна леді, постійно на нарадах, зборах, на яких у неї трясуться руки, вони  зривається на підлеглих, в неї підвищується тиск.

Успіх на бізнес-зустрічах для неї питання життя і смерті. А у разі невдачі вона нервує, багато палить, проводить вечори у барі з коктейлем. Сидить на виснажливих дієтах, потім зривається і заїдає біль невдач фаст-фудом. А овочі? Хіба бізнес-леді має час готувати? Також вона обожнює підбори, ігноруючи варикоз.

Ось знову нерви на грані, зранку тільки кава, 2 чашки без цукру, цигарка, проблеми з документами, підлеглі не справилися з проектом. Пані стає агресивною, рве папери, нервово повторює слова, знову і знову, наче випадково… Її лице від люті перекосило. А я тим часом причаївся біля самого серця, будучи в судині відірвався швидко, потрапив до мозку і закупорив кровотік. В результаті бурхливого розвитку подій виник ішемічний інсульт.

— Чому вас не зупинила оперативна служба?

— Моя господарка вважає річні звіти важливішими за підвищений артеріальний тиск і фібриляцію передсердь.


І останнім у цій судовій залі ми слухатимемо звинувачуваного Сосудко Тромб Венозновича (венозний тромб), який звинувачується у виникненні легенової тромбоемболії у потерпілого Хропуна В.

—Я –  венозний тромб, виник у нижній кінцівці і дуже довго підіймався вгору, по «кар’єрним сходинкам» і намагався дістатися до свого місця призначення, про яке мріяв давно – легені. Мій вірний друг варикоз та наша товаришка зайва вага  в цьому мені дуже допомогли.

Мій господар – водій маршрутки, товстенький, пасивний, про спорт ніколи і не згадував, через свою роботу не має режиму харчування, тільки перекуси. Ми вже й забули коли до організму надходило щось, окрім смажених пиріжечків. Так, раціон дуже різноманітний: то пиріжок з картоплею, то з сосискою. Сидячий спосіб життя нам не подобався, не життя, а застій – у венах.

Хропун М. вже мав одну операцію, але мені вдалося уникнути загибелі, я не дозволив медичній бригаді себе упіймати. Венозний тромбоз – злочинець хитрий!

Проте спосіб життя Хропун М. так і не змінив, його мучили біль в ногах, задишка, дискомфорт за грудиною, тахікардія і одного дня мені вдалося здійснити свій давній намір – я обірвав всі свої старі зв’язки і помчав до легень, де мені вдалося закупорити легеневу артерію.

Я визнаю себе винуватцем , адже коли я зупинився в артерії легені господар одразу знепритомнів.


p.s. Вам вдалося відвідати імровізоване судове засідання. Бажаємо Вам уникнути такої судової тяганини, тому нагадуємо причини виникнення тромбів:

  • Пошкодження стінки судин (вагітність, підйом важких вантажів, варикоз)
  • Гіподинамія (малорухливий спосіб життя)
  • Неправильне харчування ( жирна їжа, підвищений холестерин)
  • Тютюнопаління
  • Стресс

Тромбоз може сричинити інфаркт та інсульт

Підготувала Катерина Ільїна