Ознаки, коли організму не вистачає заліза

 Залізо є критично важливим для виділення гемоглобіну, білку, котрий допомагає червоним кров’яним клітинам доставляти кисень по всьому організму. Тому без заліза страждає все тіло й може виникнути таке захворювання як анемія.

Прочитайте ці 15 симптомів й якщо ви знайдете хоча б один із них – негайно зверніться до вашого лікаря, та попросіть пройти тест на ферритін, який вимірює запаси заліза в організмі.

Ви виснажені

Найбільш розповсюджений симптом дефіциту заліза водночас і найскладніший для виявлення. Це – втома. Жінки сприймають її як частину своєї буденності, проте саме дефіцит заліза може спричинити постійну втому, тому що менше кисню досягає клітин й тканин організму й саме через це ви відчуваєте її. Якщо ваша «звична» втома супроводжується слабкістю, дратівливістю, незконцентрованістю, то саме залізо (або його відсутність) може бути причиною цих небажаних наслідків.

Важкі менструальні цикли

Однією із головних причин дефіциту заліза у жінок є надто важкі менструальні цикли. Жінки втрачають дуже багато крові один раз в місяць, потім, баланс відновлюється лише наполовину, а згодом, через місяць, вони знову втрачають надто багато крові. Ваш цикл має заповнювати не більше трьох столових ложок на місяць. Варто провести тест із тампоном. Якщо ви його змінюєте частіше ніж щодві години, то вам необхідно поспілкуватися із вашим гінекологом.

Ви бліді

Недарма існує причина, що тісно пов’язує терміни «блідий» й «хворобливий». Гемоглобін надає вашій крові червоний колір і таким чином шкіра також має свій рожевуватий відтінок. Це свідчить про те, що дефіцит гемоглобіну робить вас блідими. Звісно, що бувають просто світлошкірі люди, але якщо ваші губи, ясна менш червоні ніж завжди, то це може бути наслідком дефіциту заліза в тілі.

Задишка

Неважливо наскільки глибоко ви дихаєте, при дефіциті кисню в організмі, вам його буде не вистачати й буде з’являтися задишка. Якщо звичні ваші навантаження як то підйом по сходам, або легка пробіжка викликають у вас труднощі, то це може бути ще одним приводом звернутися до вашого лікаря й перевірити рівень заліза в організмі.

Аритмія

Перенавантажене серце може постраждати від аритмії, серцевих шумів й навіть серцевої недостатності. Але не хвилюйтеся. Щоб ці симптоми справдилися, вам потрібно було б хворіти анемією доволі тривалий період часу. Однак, якщо вам відомі ваші проблеми із серцево-судинної системою, то необхідно звернутися до кардіолога, аби запобігти ускладненням, які дефіцит заліза в організмі може спричинити у подальшому.

Мігрень

Організм, що страждає дефіцитом заліза, в першу чергу направлятиме кисень до вашого мозку, ставлячи його в пріоритет перед усіма іншими тканинами й клітинами. У відповідь на це, артерії головного мозку можуть набухати, спричиняючи важкі головні болі у хворих.

Тяга до неїстівних субстанцій

Як би дивно це не звучало, але тяга до неїстівних субстанцій, таких як глина або лід може свідчити про дефіцит заліза в організмі людини. У людей хворих на цей недуг, може виникнути спокуса поживитися неїстівними речами: крейдою, папером, льодом, а бо навіть глиною. На щастя, більшість жінок віддають перевагу льоду, згідно із спостереженнями лікарів.

Тривога без причини

Ваше і без того стресове життя може погіршити саме дефіцит заліза. Нестача кисню «заводить» вашу симпатичну нервову систему, яка нагадує педаль газу вашого тіла. Тому, навіть коли приводів для хвилювання немає зовсім, дефіцит заліза може спричинити зайві панічні атаки.

Випадіння волосся

Дефіцит заліза, котрий прогресує в анемію цілком може спричинити втрату волосся. Ваше тіло впадає в режим виживання, тому організм витрачає кисень лише для підтримки життєвих функцій, а не тих, що збереже ваше волосся цілим. Але не хвилюйтеся, побачивши волосини на дні вашої ванни. Здоровий скальп зазвичай втрачає 100 волосків щоденно.

Ви вегетаріанець або веган

Джерела заліза від природи не створені однаковими й рівними. Ваше тіло поглинає залізо із м’яса тварин удвічі або утричі краще ніж із рослинних джерел. Але ви можете отримувати необхідну кількість заліза ретельно плануючи свій раціон. Темно-зелені листя, цільні зерна та бобові багаті на залізо. Поєднуючи їх із багатими на вітамін С продуктами, такими як: солодкий перець, ягоди та броколі ви покращите рівень поглинання заліза організмом, навіть дотримуючись вегетаріанської дієти.

Як отримувати більше заліза?

Рівень споживання заліза не є однаковим для всіх, особливо для жінок.

Жінки віком від 19 до 50 мають вживати 18 мг заліза щоденно.

Проте якщо ви вагітні, то вам необхідно 27 мг щоденно.  Якщо ви годуєте грудьми, то вам варто споживати не більше 9 мг заліза.

Вам більше 50 й ви не маєте менструальних циклів? Вам достатньо 8 мг на день.

Коли справа стосується заліза, то більше не означає краще. Хоча найбільша увага приділяється дефіциту заліза, існує занепокоєність що його надлишок здатний пошкодити внутрішні органи й підвищити ризик появи цукрового діабету, проблем із серцево-судинною системою, або навіть стати причиною появи раку, особливо у людей похилого віку. Споживайте вашу денну норму заліза, але нізащо не перевищуйте її.

Джерело: https://www.health.com