20 речовин, яким не місце у вашій косметиці

20 речовин, яким не місце у вашій косметиці

Почувши слова «у вас рак» Джиліан Декон переглянула своє ставлення до косметичних засобів. А подолавши хворобу, вона написала бестселер «Свинець у твоїй помаді: токсини в косметиці та як їх уникнути». У книзі особлива увага акцентується на двадцяти небезпечних складових. Яких саме, читайте у цій статті.

Їм не місце на нашій шкірі!

Шкіра вбирає майже 60% всього, що ми на неї наносимо. Тому навіть одного із цих інгредієнтів на етикетці вашої пудри, тіней чи іншого засобу достатньо, аби відмовитися від цих продуктів назавжди.

Кам'яновугільний дьоготь. Хоч у Європі він заборонений як канцероген, та його цілком можна знайти в косметиці з Північної Америки. Цей інгредієнт найчастіше використовують у виробництві засобів для сухої шкіри та шампунів проти лупи і позначається він як «FD & C Red No». Кам’яновугільний дьоготь шкідливий для організму, як і будь-який інший канцероген, та ще й викликає алергію, астму, головний біль й інші негаразди зі здоров’ям.

ПАРи – поверхнево-активні речовини. Не дивлячись на те, що DEA/TEA/MEA – поверхнево-активні речовини, та діють вони аж ніяк не поверхнево. Наприклад, DEA здатен проникнути і назавжди оселитися у внутрішніх органах. Та й решта речовин цієї групи, окрім дерматитів, можуть спричинити токсичне ураження печінки, мозку й інших внутрішніх органів. Шукайте ПАРи в шампунях, милі та гелях для душу.

Етоксильовані ПАРи та 1,4-диоксен. На жаль, на етикетці ці компоненти вказують далеко не завжди. І попри те, що вони здатні пошкоджувати шкіру і подразнювати очі, їх використовують навіть в дитячій косметиці та мийних засобах.

Формальдегід. Перевірте наявність цієї токсичної речовини у ваших лаках для нігтів, фарбах для волосся і шампунях. Особливо це стосується тих, хто перебуває за межами Європи, де застосування формальдегіду не регулюється законом.

Ртуть. Ртуть можна знайти не лише в термометрах, а й в туші для вій.

Синтетичні ароматизатори. Приступи астми, головні болі та алергічні реакції? Можливо, винні синтетичні ароматизатори. Але перевірити це можна лише методом виключення усіх інших можливих причин погіршення здоров’я, адже на етикетках ці речовини вказують вкрай рідко.

Гідрохінон. Користуєтеся відбілювальними кремами і не раз намагалися позбутися ластовиння за допомогою косметики? Наступного разу перевірте, чи немає в цих засобах гідрохінону. Цей агресивний канцероген підвищує ризик розвитку онкологічних захворювань і навіть впливає на репродуктивну здатність жінки.

Ацетат свинцю. Один із найнебезпечніших і найпідступніших (майже ніколи не вказаний на етикетці) канцерогенів, який використовують у виробництві губної помади та іншої декоративної косметики. У Європі ацетат свинцю заборонений.

Парафенілендиамін. Цей елемент також відомий як Paraphenylenediamine або PPD і застосовується у виробництві шампунів, кондиціонерів, масок та спреїв для волосся. Можливо, для волосся парафенілендіамін не шкідливий, але він погіршує імунітет та небезпечний для шкірного покриву.

Мінеральна олія. Часто за цією приємною для слуху назвою теж криється небезпека. Деякі мінеральні олії є всього лише відходами переробки нафти, тому утворюють на шкірі щільну плівку, що не дає їй дихати.

Оксибензон. Деякі сонцезахисні креми і спреї не стільки знижують ризик виникнення раку шкіри, скільки підвищують ймовірність появи інших захворювань. Йдеться про алергію та гормональний дисбаланс, що веде за собою інші катастрофічні наслідки для всього організму. Але це стосується лише тих засобів, у складі яких є оксибензон.

Бутилпарабен, етилпарабен, метилпарабен, пропілпарабен. Ці парабени здатні викликати не тільки алегрію та дерматит, а й не найкращим чином впливають на роботу внутрішніх органів та систем. Деякі вчені відносять парабени до факторів, що провокують онкологічні захворювання.

Фталати. Перевірте парфумовану воду, дезодоранти, лаки для нігтів і волосся. Фталати негативно впливають на репродуктивну функцію, а потрапивши в кров, погіршують роботу внутрішніх органів. Однак їх не використовують в продуктах, вироблених на території ЄС.

Екстракт плаценти. Омолодження може коштувати дорого, і йдеться не лише про гроші. Екстракт плаценти має гормоноподібний вплив, а, отже, впливає на роботу ендокринної системи.

Поліетиленгліколь. Сам по собі PEG не шкідливий. Проблема в тому, що він здатен проникати глибоко в шкіру, захоплюючи «по дорозі» інші, шкідливі речовини.

Силіконові емульгатори. Закупорюють пори, не виводяться навіть з потом. Містяться в косметичних засобах м’якої текстури. Емульгатори з силікону також пов’язують з утворенням пухлин, в т.ч. злоякісних.

SLES і SLS. Лауретсульфат натрію (Sodium Laureth Sulfate) та лаурилсульфат натрію (Lauryl Sulfate) більше не використовують у якості промислових знежирювачів, зате вони успішно знаходять місце у засобах гігієни, а саме у твердому та рідкому милі. При частому користуванні цими засобами шкідливі речовини накопичуються і викликають різні захворювання шкіри.

Тальк. Цей інгредієнт дитячої присипки, дезодоранту, тіней та іншої декоративної косметики досі викликає дискусії в наукових колах. Але перестрахуватися варто, адже тальк підозрюють у провокуванні розвитку  хвороб та пухлин дихальних шляхів.

Толуол. Застосовується у засобах догляду за волоссям і нігтями. Негативно впливає на імунітет і ендокринну систему.

Триклозан. Використовується в засобах проти акне та антипреспірантах. Погіршує бар’єрну функцію шкіри, може призвести до інтоксикації всього організму.

Настав час уважніше вивчати етикетки косметичних засобів чи навіть готувати косметику власноруч. Чом би й ні, адже здоров’я – понад усе!

Підготувала Ася Дан

371 0

Коментарі до статті