3 березня – Всесвітній день слуху. Чи є зв’язок між втратою слуху і навушниками?

Більшість сучасних людей не можуть уявити свого життя без навушників. Прослуховування музики, аудіо книг чи тренінгів через навушники особливо популярне явище у громадському транспорті, а дехто звик навіть засинати таким чином. Не дивно, що кількість випадків зниження і втрати слуху серед молоді помітно зросла за останні десятиліття. Навушники і погіршення слуху тісно пов’язані, стверджують лікарі.

Як навушники впливають на слух

Зокрема лікар Джеймс Э. Фой – педіатр з Каліфорнії – на сторінках журналу Американської остеопатичної асоціації запевняє, що сьогодні 1 із 5 підлітків страждає від легкої стадії втрати слуху (а це на 30% більше, ніж в 1980-х і 1990-х роках). Він, як і багато інших експертів, пояснює це явище із широким використанням навушників.

Доктор Фой просить звернути увагу на ці дані і звести до мінімуму використання цих гаджетів. «Прослуховування через навушники, особливо на високому рівні гучності протягом тривалого періоду, може призвести до поступової втрати слуху. В групі ризику знаходяться діти та підлітки, чия слухова система все ще досить чутлива і легко травмується» – каже лікар.

Пам’ятайте, навіть незначна втрата слуху через надмірний шум може привести до затримки розвитку та інших відхилень мовлення.

Правила безпечного користування навушниками

Більшість MP3-плеєрів сьогодні можуть виробляти звуки гучністю до 120 децибел, що еквівалентно рівню звуку на рок-концерті. Цього достатньо для негативного впливу на органи слуху вже через 15 хвилин прослуховування. Нижчі рівні гучності не настільки шкідливі для організму. Якщо перебуваючи в навушниках ви не чуєте оточуючих, гучність потрібно знижувати, інакше згубного впливу не уникнути.

Під час використання навушників спеціалісти радять не перевищувати 60% від максимальної гучності програвача.

До речі, максимальний час прослуховування аудіоінформації через навушники при помірній гучності – 60 хвилин на добу. Зауважте, що мається на увазі сумарна кількість часу: безперервне прослуховування впродовж години не рекомендується. Використання навушників на максимальній гучності не повинно перевищувати 5 хвилин в день.

Підготувала Ася Дан