5 незвичних місць на тілі, де росте волосся

На тілі жінки є певні місця, ріст волосся на яких навряд чи кого-небудь здивує. А ось волоски на сосках чи на великому пальці ноги можуть насторожити. Напрошується питання: «А це у всіх, чи тільки у мене?» Поспішаємо заспокоїти! Є мінімум п’ять місць на тілі, де поява волосся дивує, однак вважається абсолютно нормальною.

Волосся на молочних залозах

Насправді, волосся на шкірі навколо сосків є більш поширеним явищем, ніж ви думаєте. Приблизно 30% жінок звертаються з цим до лікарів, і ще енна кількість вирішує зберегти це в таємниці.

Як і на інших ділянках тіла, на ареолах сосків можуть «прокидатися» волосяні цибулини. Це може бути викликано гормональними змінами (при статевому дозріванні, вагітності чи в менопаузі) або оральними контрацептивами.

Від 2 до 15 волосків на молочних залозах бентежити не повинні. Проте, якщо волосинок надто багато, вони темні, товсті і швидко ростуть, а особливо, якщо поширюються за межі ареол,  це може виявитися симптомом гормонального збою чи проявом гірсутизму. В такому випадку краще перестрахуватися і звернутися до ендокринолога й гінеколога.

Волосся на животі

«Доріжка» від пупка і нижче – цілком природна частина гормонального розвитку. Найчастіше помітне волосся на животі з’являється у темношкірих і темноволосих жінок, але іноді воно росте і в «білосніжок». Якщо це стало серйозною естетичної проблемою, позбутися від непотрібного волосся можна будь-яким із сучасних методів. Тут теж хвилюватися варто лише тоді, коли волосся починає поводитися «агресивно».

Волосся із родимки

Щоб зрозуміти, що волосся з родимок, – це не страшно, потрібно згадати сам процес формування цих новоутворень. Коли особливі клітини шкіри – меланоцити – переповнюються пігментом, вони можуть накопичуватися, формуючи родимку. Якщо це скупчення відбулося в місці розташування волосяного фолікула, волосинка буде спокійно продовжувати рости, але від надлишку пігменту стає товщою і темнішою. Однак якщо раптом родимка почала стрімко збільшуватися, варто звернутися до дерматолога або онколога.

Волосся на суглобах рук і ніг

Кілька темних волосинок на великих пальцях ніг або на суглобах пальців рук можуть приголомшити, хоча, найімовірніше, вони ростуть там ще з перехідного періоду. Якщо волосся на пальцях потемніло, це справа рук природи, а точніше – генетичних і гормональних змін.

Волосся на підборідді

Уважно придивившись, можна помітити тонкі світлі волосинки по всьому обличчю. Але у деяких жінок може з’явитися і помітніше волосся на підборідді та над верхньою губою. Ні, це не борода і не вуса, а лише побічні ефекти невеликих гормональних коливань. Проте, якщо вам здається що ви і справді от-от перетворитеся на Кончіту Вурст, запитайте у вашого лікаря, чи все в порядку з вашими гормонами.

Підготувала Ася Дан