5 найкращих весняних напівмарафонів на будь-який смак

Світ напівмарафонських забігів (21, 0975 км) не менш багатий та різноманітний, ніж світ марафонів. І не лише тому, що офіційна програма спортивних заходів, що супроводжують марафон, переважно включає і напівмарафон, і забіги на ще коротші дистанції – 10 та 5 км. У світовій практиці є чимало прикладів, коли «половинка» стає основною «стравою» бігового «меню» того чи іншого спортивного чи культурного свята.

Якщо ви не почуваєтеся достатньо підготовленими фізично та морально до підкорення марафону, новий спортивний сезон навесні можна розпочати з підготовки до половини цієї дистанції. Оскільки кількох місяців тренувань у досить комфортних погодних умовах для наступного подолання 21 км вважається цілком достатньо для здорової людини. А бажання перемогти себе, пробігти марафон чи хоча б напівмарафон може стати основною для захоплення бігом взагалі.

Отож читаємо і обираємо.

29 березня  на Кіпрі в рамках марафону в Лімасолі, традиційно відбувся і напівмарафон за участі близько  трьох сотень бігунів. Майже всю дистанцію вони долають по середземноморському узбережжю острова серед пальм під теплим весняним сонцем. Цей «камерний» забіг популярний у спортсменів, що проходять збори на Кіпрі та у відпочивальників, які прагнуть тримати себе у добрій спортивній  формі навіть на пляжному відпочинку. Реєстрація на International Half Marathon Limassol за цілком курортними цінами: від 40 євро заздалегідь до 80 євро напередодні забігу.

Rock & Roll Madrid 1/2 marathon, що відбудеться одночасно з Мадридським марафоном 26 квітня, і взагалі виглядає синонімом свята та веселощів, що вже читається у його назві. Поєднання рок-н-ролу і бігу на наддовгі дистанції практикується  наразі у 24 містах світу. У Європі, крім столиці Іспанії, це ще й Лісабон, Дублін, Ліверпуль і Ніцца. Однак саме у Мадриді у 2011 році пройшов перший марафон у рамках безпосередньо європейської «рок-н-рольної» серії. Дотримання такого «формату» відображається у підтримці музичними колективами бігунів по дистанції та у представницькому рок-концерті після фінішу забігу. Окрім цього, у Мадриді прекрасна організація, досить велика Експо перед стартом, щедра паста-паті, солідний вміст стартового пакета і красива медаль на фініші – і все це «лише» 24-40 євро реєстраційного внеску! Не дивно, що Мадридський марафон та напівмарафон збирають близько 20 000 спортсменів щорічно.

Два наступних весняних напівмарафони вже можна сприймати як серйозні випробовування, що за складністю не поступаються й повноцінному марафонові.

9 березня на о. Кінг-Джордж, що входить до архіпелагу Південні Шетландські острови, який знаходиться поруч з Антарктидою та омивається водами відразу двох океанів – Тихого та Атлантичного, проходив 2015 Antarctica Marathon and Half. Його учасниками стали дві з половиною сотні спортсменів. Маршрут проходить по суміжних територіях кількох наукових станцій –  чилійської, корейської, російської, китайської, аргентинської та уругвайської. Участь у антарктичному напівмарафоні передбачає  авіапереліт або тривалу морську подорож «на край землі» і обійдеться в кругленьку суму від 6 000 до 10 000 американських доларів відповідно. Водночас особливого комфорту організатори не обіцяють, зате пригод та адреналіну – більш ніж достатньо!

Любителі екстремального бігу на наддовгі дистанції, що не встигли на антарктичний напівмарафон, можуть надолужити своє підкоренням… Великої Китайської стіни! 16 травня у китайському місті Хуаньягуанг, що у провінції Тяйнінь, стартує 2015 Ggreat Wall marathon and Half. Марафон по Великій Китайській стіні передбачає значний перепад висот і подолання аж 5164 сходинок! Здолати такі перешкоди може далеко не кожен марафонець. Згідно статистики, фінішує тільки чверть усіх учасників (з близько 400 на старті). Отож краще для початку спробувати напівмарафон, тим більше, що лише перша його частина (приблизно 10 км) проходить по Великій стіні, а друга –  пролягає по екзотичних для нашого ока китайських селах і рисових полях. Вартість реєстрації становить від 900 до 2500 євро, включаючи тижневе відвідування Піднебесної та насичену екскурсійну програму відповідно до вартості пакету.

Відрізняється від усіх вище перелічених і має свою родзинку Nova Poshta Kyiv Half Marathon, який цьогоріч пройде 26 квітня у Києві. По-перше, саме тут можна показати справді хороший спортивний результат, на відміну від перших двох напівмарафонів, на які спортсмени особливо серйозно не налаштовуються через їхній тренувально-святковий характер, та двох наступних, де бігуни змушені докласти неабияких зусиль для подолання 21 км у дуже незвичних обставинах. Переважна більшість маршруту Київського напівмарафону проходить набережною Дніпра або парковою зоною, при незначному перепаді висот та очікуваній для цієї пори нежаркій погоді. Рівномірно та вдало розташовані вздовж траси зони підтримки учасників, туалети, точки прийому їжі та отримання питної води (вода, як відомо, незамінний атрибут марафонських забігів, а офіційною водою 5-го Київського напівмарафону стала BonAqua). Усі ці фактори максимально сприяють демонстрації хороших результатів проходження дистанції. По-друге, на відміну від усіх згаданих закордонних забігів, наш столичний напівмарафон не проходить водночас із марафоном. Це абсолютно самостійна бігова дистанція, розведена у часі з Київським міжнародним марафоном (який стартує цього року 27 вересня). Напередодні напівмарафону в рамках виставки RUN SPORT EXPO 2015 відбудеться спеціальна паста-паті, а після забігу – грандіозна вечірка. Організатори також запланували для майбутніх учасників попередньо серію безкоштовних тренувань. Змагальна складова заходу буде включати вісім забігів, три з яких  – дитячі. Однак очікується, що саме напівмарафонська дистанція буде наймасовішою і збере понад 2000 учасників. Кожен, хто пробіжить усю дистанцію, отримає пам’ятну медаль, на якій можна буде вигравіювати власний результат. Вартість реєстрації до 31 березня становить 300 грн, а вже з початку квітня і до початку змагань  – 400. Так що поспішайте зареєструватися та стати учасниками майбутнього свята бігу!

фото kyivhalfmarathon.org