Корисні поради для початківців у спортзалі

Пункт «абонемент у спортзал» у свій список бажань не вносить хіба що лінивий. Адже похід у тренажерний зал останнім часом сприймається як фетиш. Ми витрачаємо безліч грошей на новий спортивний одяг і кросівки, а прийшовши в зал робимо одні й ті ж самі помилки. Ось 5 найпоширеніших із них:

1. Все й одразу

Поставивши за мету ідеальну фігуру ви щодня відвідуєте зал, тільки переступивши поріг якого хапаєтесь за будь-який вільний тренажер і працюєте на ньому допоки вистачає сил. А потім переходите на інший, і так аж поки не здолає втома. Будь-який тренер скаже вам, що це помилка. Адже тренування повинні бути дозованими: три-чотири рази на тиждень – цілком достатньо. Потрібно дати час організму час на відновлення. За одне тренування результатів не досягти! Вправи потрібно чергувати, діючи на різні групи м’язів. Обов’язковими є 2 хвилини відпочинку після кожного «заходу», але не сидячи, краще ходіть по залу глибоко дихаючи.

2. Не пити під час тренувань

Що таке «зневоднення» відомо кожному. Коли ви тренуєтеся, вода просто таки виходить з вас. Необхідно поповнювати її запаси. Професіонали радять пити кожні 20 хвилин, але не багато: 2-3 ковтки, щоб надлишок води не заважав роботі тіла.

3. Заняття за чужою програмою

Якщо ваш знайомий отримав колосальні результати і готовий поділитися досвідом, не означає, що такий же підхід буде позитивно діяти і на вас. При виборі програми тренувань слід керуватися особистими параметрами і показниками. У цьому випадку найкраще допомагає індивідуальна програма, складена фахівцем.

4. Страх наростити м’язи

Переглядаючи журнали із фотографіями бодібілдерів, нам стає страшно. А що, якщо  після занять у тренажерному залі я теж стану «таким»? Хоча, ці страхи найбільш природні для жінок. Але і їм не варто боятися вправ із вагою, навпаки, – невеликі навантаження позитивно впливають на тіло, створюючи відповідний (і такий потрібний) рельєф його частинам. А для того, щоб отримати аж надто опуклий біцепс, самих лише вправ із кілограмовими гантелями буде замало. Зате, щоб позбутися «висячих» мішків на руках, цього цілком достатньо.

5. «Я не їм після залу»

Дарма! Чистий білок у вигляді, наприклад, салату із курячої грудки  не просто не завадить, а й допоможе м’язам відновити роботу. І на ранок ви не будете сповзати з ліжка від болю, а прокинетесь бадьорими і повними сил!

Не забувайте розігріватися перед заняттями на тренажерах: важливо розім’яти кожен м’яз, робити вправи на розтяжку! Дійте без фанатизму: не перевтомлюйтесь! І нехай похід в зал буде не просто необхідністю, а й задоволенням!

Підготувала Ася Дан