Чому з віком збільшується ризик захворіти на рак

Накопичення вікових змін в біохімічному процесі, який допомагає контролювати гени, може бути відповідальним за підвищення ризику розвитку раку у літніх людей.

Вченим протягом багатьох років було відомо, що вік є провідним фактором ризику для розвитку багатьох видів раку, але причини цього залишалися неясними. Дослідники підозрюють, що це пов’язано з метилуванням ДНК (зв’язуванням хімічних тегів в так звані метильні групи на ДНК). Метильні групи можуть активувати або дезактивують гени, і цим впливати на взаємодію між ДНК та білками, що будують каркас клітини.

Zongli Xu з Національного інституту гігієни навколишнього середовища (Північна Кароліна, США) та його колеги, за допомогою використання мікрочіпів проаналізували зразки крові 1000 жінок, які містили 27,000 конкретних місць метилування. Було помічено, що на майже третині ділянок метилування ДНК збільшилося в зв’язку з віком.

Також ними було розглянуто три додаткових набори даних, отриманих під час невеликих досліджень, і в яких використовували ті ж мікрочіпи. Додатково було знайдено 749 місць метилування. Всі чотири набори даних підтверджували гіпотезу.

В якості додаткової перевірки, вчені шукали інформацію щодо метилування нормальних тканин і тканин семи різних типів ракових пухлин в базі даних Атласу генома раку та порівнювали її. Команда зазначає, що метилування ДНК – це частина нормального процесу старіння і відбувається в генах, які беруть участь в розвитку клітин.

Ракові клітини нерідко збільшують метилування ДНК. Але вчених більше здивував факт, що 70-90% ділянок, на яких було помічено збільшення метилування у всіх семи типів раку, знаходились в організмі літніх людей.

Вважається, що метилування, яке пов’язане з віком, може відключити експресію певних генів, що робить перехід клітини до ракового стану легшим.

Автори дослідження пишуть: «Наші результати показують, що клітини, в яких помічено збільшення метилування, пов’язане з віком, гірше протистоять злоякісній трансформації. Це може частково пояснити зростання захворюваності на рак з віком».