Користь аквааеробіки

Всі ми хочемо мати гарну фізичну форму, але далеко не всім подобається монотонно бігати або пітніти у спортзалі. Комусь швидко набридають одні й ті самі вправи, комусь важко тренуватись через проблеми зі здоров’ям, а комусь бажання займатись відбиває безжальна літня спека. Всі ці проблеми легко і приємно вирішує аквааеробіка!

Джерело здоров’я

Плавання саме по собі здійснює чудотворний вплив на організм, але погодьтесь, що плавати від бортика до бортика достатньо нудно. На допомогу приходить аквааеробіка, яка має багато переваг перед «сухими» видами фітнесу:

  • Коли ми перебуваємо по шию у воді, наша вага зменшується на 10%, за рахунок чого мінімізується навантаження на спину та суглоби. Також відсутність опори сприяє підвищенню рухової активності, зміцненню всіх груп м’язів і формуванню правильної постави. Ризик травмуватися у воді мінімальний, тому аквааеробікою можна займатися навіть людям похилого віку і вагітним жінкам. Що стосується майбутніх мам, вправи у воді допоможуть уникнути набряків рук та ніг і розвантажити спину, адже в період вагітності хребет змушений витримувати великі навантаження
  • Аквааеробіка є чудовою профілактикою серцево-судинних захворювань, адже вправи у воді позитивно впливають на загальну циркуляцію крові в організмі та покращують відтік венозної крові з кінцівок, що особливо корисно при варикозній хворобі.
  • Під час занять вода м’яко масажує шкіру, покращуючи обмінні процеси, що є безцінною допомогою у боротьбі з целюлітом.
  • Вода – це справжній антидепресант: веселі та бадьорі заняття аквааеробікою знімають стрес, покращують настрій, наповнюють енергією та позбавляють проблем зі сном.
  • Аквааеробіка допоможе швидше втратити вагу, адже займаючись у воді, ви витратите більше енергії (а отже і калорій) на обігрів тіла, утримання балансу і на подолання опору води. При чому організм втрачає саме жирову масу, а не воду, адже тіло не виділяє піт, необхідний для охолодження тіла «на суходолі». Аквааеробіка рекомендована людям із надмірною вагою, адже у воді вага тіла зменшується і вправи виконувати легше.
  • Постійний масаж водою знижує рівень молочної кислоти у м’язах, тому після занять ви не відчуватимете крепатури.
  • Ще одним суттєвим плюсом аквааеробіки для бажаючих схуднути є психологічний комфорт, адже в басейні не помітні недоліки фігури і деяка незграбність, властива всім новачкам, тому навіть сором’язливі та невпевнені у собі люди зможуть розслабитись і отримати справжнє задоволення від заняття.

Отже, аквааеробікою можуть займатися всі, не залежно від віку, ваги та фізичної підготовки. Однак з обережністю слід поставитись до занять, якщо ви:

  • страждаєте астмою – тиск води на грудну клітину може призвести до утруднення дихання;
  • перенесли серцевий напад і маєте схильність до судом;
  • схильні до алергії.

Інвентар для аквааеробіки

На заняттях використовується спеціальний інвентар, що робить аквааеробіку такою веселою і завжди різною:

Пояс – забезпечує підтримку тіла у воді, допомагаючи зберігати вертикальне положення під час вправ.

Рукавиці з перетинками – підвищують навантаження на м’язи, збільшуючи площу контакту з водою.

Гантелі та чоботи для аквааеробіки – підтримуюче обладнання, яке підвищує навантаження  на руки або ноги.

Нудлс – гнучкі плавучі кольорові палиці, з якими можна робити багато цікавих вправ. Їх  можна використовувати для збільшення опору води, для підтримки балансу, а можна взагалі скрутити у такий собі крендель і добитися ефекту тренажерного залу.

Плавальні дошки – застосовують при виконанні плавальних вправ на техніку роботи ногами.

Степ-платформи – використовуються для уникнення ковзання під час аква-денсу.

Наразі існує декілька напрямків аквааеробіки, серед яких:

  • програми на розвиток окремих груп м’язів, наприклад аквапрес.
  • Аквабоксинг – тренування високої інтенсивності, що включає удари руками і ногами, запозичені з різних видів єдиноборств.
  • Аквакаланетикс – для тих, хто хоче швидко позбавитись зайвих кілограмів, особливо в області стегон та живота.
  • Аква-денс – веселі танці у воді під ритмічну музику.
  • Аква-джогінг – біг у воді, який позбавлений всіх ризиків бігу «на суходолі».
  • Аква-поул – заняття з використанням пилону, встановленого у басейні.

Отже, аквааеробіка – це веселі освіжаючі плюскання у воді з ефектом масажу, які позбавлять вас від целюліту, допоможуть скинути зайві кілограми і приведуть у тонус всі органи та системи вашого організму. Не знаю, як ви, а я вже побігла в басейн на тренування!

Хвилі історії

Фізичні вправи у воді не завжди були спортом. Так, жителі Давнього Китаю, бажаючи оволодіти мистецтвом єдиноборств, тренували у воді силу і точність нанесення ударів противнику. У Давньому Римі часто проходили театралізовані вистави у воді. У 20-30-ті роки минулого сторіччя в Європі популярності набуло так зване хороводне плавання, або фігурне марширування у воді під музичний супровід, яке мало на меті збільшити популярність плавання серед населення. Пізніше в США аквааеробіка стала активно використовуватись для тренування професійних спортсменів – зокрема, члени збірної США з легкої атлетики регулярно виконували біг та різноманітні вправи у воді, що було частиною підготовки до змагань. І лише 20 років тому всі плюси аквааеробіки нарешті стали доступними широкому загалу.

Підготовлено Галиною ТЕЛИЧУК
спеціально для “Живи активно!”

Також читайте “Стретчинг – поняття розтяжне”

“Zumba – нова філософія фітнесу”