Як підібрати каву для себе

Арабіка – це синонім високої якості. Вона має злегка кислуватий смак та чудовий шоколадній присмак. Робуста набагато гостріша та більш гірка, тому що містить більше кофеїну.

Арабіка – найстарший та найпопулярніший вид кави. Вважається, що близько 70% кави в світі належать до цього виду. Арабіка – це єдиний вид, із зерен якого можна зварити високоякісну каву без додавання домішок.

Арабіка росте у дикому вигляді в Ефіопії і культивується у Бразилії, Колумбії, Індії, а також на Яві, Суматрі і в Карибському басейні. Зерна арабіки довгі та зеленуваті. Вони створюють м’яку та ароматну каву, що інколи мають нотки шоколаду та спецій. Тонкий аромат супроводжується низьким вмістом кофеїну, від 1 до 1,7%.

Робуста містить більше кофеїну і використовується, щоб зробити інші види кави міцнішими. Ця кава росте і цвіте набагато швидше за арабіку, а також більш стійка у складних кліматичних умовах. Зерна робусти, зазвичай, меншого розміру та мають овальну форму. Вони жовто-зеленого кольору, з таких зерен отримують гострий напій. Робуста має сильніший аромат та більший вміст кофеїну (2- 4.5%). Її вирощують у Центральній та Західно-центральній Африці (Камерун, Уганда) та у В’єтнамі. Виробництво робусти складає 30% від усього об’єму кави.

Сортам робусти легше рости, вони менш вразливі до шкідників і погодних умов. Вони плодоносять набагато швидше, ніж Арабіка, якій потрібно кілька років, щоб прийти до зрілості, або вони дають більше врожаю на дереві.

Робуста вирощується виключно в східній півкулі, в першу чергу в Африці та Індонезії. Арабіка вирощується також в Африці та Папуа-Новій Гвінеї, але вона росте домінантно і переважно в Латинській Америці. Колумбія виробляє тільки Арабіку. У деяких країнах, як Бразилія та Індія виробляють і Робусту і Арабіку. Арабіка набагато дорожче тому в більшості супермаркетів ми можемо купити каву тільки робусту, так дійсно в деяких все ж є кава з написом Арабіка але це не означає що вона дійсно високої якості. Радимо купувати тільки в перевірених місцях каву яка щодня, щоранку буде радувати Вас своїм ароматом та стане частиною вашого життя так як від неї залежить ваш настрій на цілий день. Будемо раді якщо ви поділитеся своїм досвідом як відрізнити робусту від арабіки або просто що Вам більше підходить.

Види обсмаження кави

Мабудь, усім відомо, що зерна кави проходять процес обсмажування, але не всім відомо, що ступені обсмаження бувають найрізноманітнішими, і смак одного сорту кави може стати більш чи менш кислим залежно від цього самого обсмажування. Розглянемо можливі способи обсмажування від найлегшою до найтемішого.

Світле смаження

Зерна після легкого обжарювання стають світло-коричневими, сам процес обсмажування триває 7-8 хвилин за температури 170 градусів. Такий вид обсмаження найкраще підходить для дорогих ніжних сортів арабіки. Також, світле смаження можна називати «скандинавським» або «коричним». Скандинавське обсмажування ідеальне для кави з молоком, але не підходить для еспресо.

Середне смаження

При середньому обсмажуванні зерна смажаться 9-11 хвилин за температури 230 градусів. Зерна досягають середнього обсмаження відразу після першого хлопку. Хлопки трапляються, коли зерно починає виділяти олію. Середнє обсмажування також називають «американським». Смак готового напою зазвичай солодкуватий, карамельний з легкою кислинкою. Каву американського обсмаження вже можна використовувати для еспресо, але еспресо краще виходить із зерен віденського обсмажування.

Віденське смаження

Віденська обжарка досягається відразу після другого хлопка Тільки справжні професіонали можуть довести зерна до другого хлопка, адже обсмажування це справа небезпечна, зерна легко зіпсувати і пересмажити. У зернах при віденському обсмажуванні олія виділяється набагато активніше, готовий напій із зерен віденського обсмаження вже набуває гірчинку. Віденська обжарка ідеальна для еспресо.

Сильне смаження

Сильне обсмажування ще називають «французьким», адже воно популярна у Франції. Зерна обсмажуються за температури 240 градусів. Напій з зерен такого обсмажування виходить міцним і гірким, його текстура щільна, а смак насичений.

Італійське смаження 

Зерна кави при італійському обсмажуванні доводять до температури 245 градусів. Зерна стають дуже маслянистими і чорними. Після італійської обжарки в напої відсутня кислинка, зате з’являється аромат карамелі. Італійське обсмажування також ідеальне для еспресо.

Іспанське смаження

Іспанське, вона ж кубинське, обсмажування найсильніше. Його можуть витримати далеко не всі сорти кави, адже обсмажування відбувається за температури 250 градусів. Кавові зерна при такому обсмажуванні обвуглені на чверть, кава повністю втрачає кислинку, зате цукор в зерні карамелізуєтся ще сильніше. Іспанське обсмажування дуже специфічне, але теж знаходить своїх поціновувачів.

Уважно звертайте увагу на кавові зерна, вони повинні бути сухими, але глянцевими, адже з кави при обсмажуванні виділяється олія.

Зелену каву взаалі не варто заварювати, смак такого напою буде неповним, порожнім.

Правильно обрати обсмажування зерен не складно, великі компанії не ризикують своєю репутацією і продають якісний продукт, тому єдиний спосіб вибрати обсмажування, яке Вам сподобається – це більше куштувати.

Джерело:Ucoffee