Про що має пам’ятати алергік

Сьогодні алергія – це одне з найпоширеніших захворювань у світі. За статистичними даними, на неї страждає майже третина населення Землі, причому відсоток таких людей продовжує зростати.

Алергія (від грецьких слів αλλος і εργία – “реакція на чуже” ) – це підвищена чутливість організму до впливу деяких чинників довкілля, званих алергенами. Іншими словами, алергія – це гостра реакція імунної системи організму на зазвичай нешкідливі речовини. Реакція організму може виникати при вдиханні, шкірному контакті, введенні алергену або прийомі його в їжу. Основною причиною поширеності алергії вважають масове застосування антибіотиків та інших лікарських препаратів. Бурхливий розвиток хімічної промисловості і пов’язана з цим поява великої кількості синтетичних матеріалів, барвників, миючих засобів та інших різноманітних виробничих і побутових речовин, багато з яких можуть бути алергенами, – також один із факторів поширення алергічних захворювань.

Чи це алергія? 

Легкі алергічні реакції можуть cпричиняти нежить, сльозіння очей та інші симптоми, що нагадують застудні, тому часом досить непросто відрізнити алергію від початку застуди. Для початку згадайте точно, коли саме і після чого з’явилися ознаки, що нагадують алергічну реакцію (свербіж, почервоніння тощо). За можливості, припиніть дію алергену, прийміть препарат проти алергії. Якщо після цього настане поліпшення – значить, у вас таки алергія. У цьому випадку краще звернутися до лікаря.

Що може стати алергеном?

До поширених алергенів належать пилок квітучих рослин, продукти харчування, шерсть, предмети побутової хімії, домашній і паперовий пил, а також багато іншого. Алергічні захворювання (бронхіальна астма, полінози, кропив’янка, алергічний нежить, дерматит, лікарська і харчова алергія) демонструють тенденцію до зростання в усьому світі. Поширеність алергічних захворювань найвища в регіонах з екологічно несприятливим середовищем.

Хто у групі ризику?

Найчастіше страждають на алергію люди 20–35 років. Захворювання з однаковою частотою вражає чоловіків і жінок. Захворюваність серед дітей становить близько 10%. Якщо на алергію страждає один з батьків, то ймовірність розвитку алергічних реакцій у дитини становить, за оцінками дослідників, близько 30%. За наявності алергії у обох батьків цей ризик подвоюється, досягаючи 60%.

Небезпечніше, ніж здається

Алергія також може бути дуже небезпечною і навіть загрожувати життю. У людей,  які страждають на алергію, може виникати анафілактичний шок – тяжкий патологічний стан, пов’язаний з надзвичайно гострою реакцією організму на алерген. Анафілактичний шок може бути спричинений різними алергенами: лікарськими препаратами, укусами комах, продуктами харчування. Також анафілактичний шок може виникати і через контакт шкіри з алергеном, наприклад, з латексом. Без медичної допомоги тяжка алергія може призвести до летального результату.

Алергія на косметику

Сучасні косметичні засоби стали невід’ємною частиною в щоденному догляді за собою як жінок, так і чоловіків. Але часто косметика може спричиняти подразнення шкіри і навіть алергічну реакцію. Загальносвітова статистика показує, що 60–65% жінок і 30–33% чоловіків періодично відзначають ознаки підвищеного подразнення шкіри при регулярному використанні косметичних засобів. Якщо ви помітили у себе алергію на косметику, обирайте засоби, створені спеціально для чутливої ​​шкіри (з мінімальною інтенсивністю ароматизаторів і хімічних речовин).

Пам’ятка алергіка
  • Щоб позбутися алергії, необхідно з’ясувати, що є алергеном.
  • Постарайтеся визначити речовини, що спричиняють у вас алергію, і завжди їх уникати.
  • Слідкуйте за тим, щоб у вашому будинку не було пилу, пуху і кліщів.
  • Якщо маєте алергію на домашніх тварин – не тримайте їх у своєму домі.
  • Якщо у вас алергія на медичні препарати, завжди майте при собі спеціальну картку, де написано, на які саме ліки у вас алергія. У такому випадку, навіть якщо ви знепритомнієте або не зможете згадати назву препарату, ви будете застраховані від введення алергену.
  • Якщо у вас тяжка алергія, поінформуйте про це вашу сім’ю і колег і не забувайте повідомляти про це лікарям.

Пам’ятайте, що стреси сприяють ослабленню імунної системи, а отже, при стресах зростає і ризик прояву алергічної реакції.

 

Також читайте

“Як відрізнити харчову непероносимість від алергії?”

“Чи легко вам дихається?”

“Правила життя при сезонній алергії”