«Безпечний зв’язок» допомагає молоді обирати здорове життя

Другий рік поспіль в Україні за сприяння Фонду «АНТИСНІД» Олени Пінчук налагоджено «безпечний зв’язок» (Safe Connection) для спілкування молоді на актуальні теми життя та здоров’я. Унікальний комунікаційний проект у соцмережах та на он-лайн платформі Safe Connection розрахований передусім на юнаків і дівчат 14–24 років, бо йдеться тут передусім про те, що сьогодні їх найбільше турбує: про безпечний секс, профілактику ВІЛ та лікування СНІДУ, здоровий спосіб життя тощо.

При цьому відвідувачам комунікаційної платформи гарантується (за бажання) повна анонімність спілкування, а також надається можливість безкоштовно отримати відповідні засоби для профілактики. Спілкування відвідувачів платформи та обговорення запитань проходить у чаті, де частими гостями є українські селебрітіз. А спеціально розроблений додаток (Safe Вook) допомагає привести в порядок особисті зв’язки і контакти.

Кожна людина, яка пройде реєстрацію у Safe Connection, зможе також отримати безкоштовні засоби контрацепції, зокрема, презервативи. Комунікаційна платформа має спеціальний лічильник, який фіксує прояв активності на сторінках сайту. А 100 накопичених презервативів негайно будуть відправлені у будь-який населений пункт України.

Особлива увага також приділяється відео-тренінгам, які присвячуються, зокрема, і сексуальній поведінці молоді. Даний ресурс не може не сподобатись, адже тут можна безпосередньо поспілкуватися з однолітками, які перебувають на значній віддалі, дізнатися багато корисної інформації щодо сексу та його безпеки.

Тож ризик інфікування ВІЛ аудиторії «безпечного зв’язку» знижується у рази, бо консультації експертів тут є професійними і доброзичливими, а не голослівними і повчальними. До речі, останнє так не подобається молоді.

Наша співрозмовниця – директор Фонду «АНТИСНІД» Ольга РУДНЄВА, яка ділиться з аудиторією “Живи активно!” актуальністю викликів і тем, які турбують сучасних юнаків та дівчат.

– Пані Ольго, яке завдання покладено в основу цієї комунікаційної платформи і чи важко йти у ногу з часом?
– За десять років роботи Фонду ми навчилися розуміти нашу аудиторію, бо постійно шукаємо нові шляхи комунікації з молоддю. Зважаючи на те, що сучасні юнаки і дівчата зазвичай не дивляться телевізор, а здебільшого активно спілкуються у соцмережах, ми вирішили піти їм назустріч – створили комунікаційний проект у мережі Інтернет, де є широкий і доступний простір для спілкування. Нашим головним завдання є і залишається повноцінне інформування молоді з будь-яких питань, які їх турбують. У нас немає заборонених тем, а коло експертів щоразу розширюється залежно від запитів. Фонд намагається не втрачати жодного каналу для комунікації, йдеться не лише про тему здорового способу життя чи безпечного сексу, але й нові тенденції моди, музичні напрями тощо. Ми намагаємося, окрім безпосереднього спілкування із конкретними експертами охорони здоров’я, відомими людьми, створювати для молоді інший цікавий контент, щоб якомога довше затримати її на нашому сайті, а отже, «наситити» більшою кількістю інформації з різних питань. Паралельно з цим, Фондом проводиться чимало заходів у реальному житті, на яких молодь безпосередньо знайомиться, бере активну участь у різних проектах. Зокрема, музикально-спортивний фестиваль, що пропагує здоровий спосіб життя (Z-Games), різноманітні квести (автоквест, пішохідний квест тощо). При цьому ми нічого не забороняємо, головне, щоб люди мали достатньо інформації з будь-якої тематики і вміли себе захищати.
– Яким чином цей комунікаційний проект буде розвиватися у поточному році, яким новим змістом Ви його наповните?
– Ми продовжуємо розвивати заявлену платформу, наповнюючи її новим змістом на сайті. Зокрема, збільшиться кількість життєствердних проектів, які впливатимуть безпосередньо на мотивацію молоді сповідувати здоровий спосіб життя. Це конкретні випадки із нашої дійсності, коли молоді люди через незнання чи інші причини, наприклад, стають заручниками хвороби. Нещодавно ми презентували один із проектів, де 33-річний ВІЛ-інфікований юнак у термінальній стадії розповідає на відеокамеру про своє життя. Записуючи свої щоденні думки на відео, він переосмислює своє буття, і лиш тепер розуміє, для чого потрібно жити. Для нього власна сповідь стала мотивацією когось врятувати від помилок, які він колись скоїв. Проект надихає жити інакше, кинути шкідливі звички, берегти здоров’я, дбати про ближніх і не здаватися хворобі. Деяким користувачам ресурсу корисний буде і наш анонімний чат, на якому можна лише задати запитання, яке хвилює, і як-то кажуть піти, не затримуючись. Ми намагаємося бути корисними різній віковій аудиторії, зважати на їх запити і уподобання. Повторюсь, основне наше завдання полягає у тому, щоб компетентна інформація про ВІЛ/СНІД надходила до якомога більшої кількості відвідувачів сайту.
Які відносини у спілкуванні з Вашою аудиторією намагаєтеся підтримувати, зважаючи на неоднозначність сприйняття молоддю «повчальної» інформації?

У своєму спілкуванні з молоддю ми намагаємося відійти від практики повчань чи заперечень. Наші відносини із молоддю будуються винятково на довірливих стосунках. Ми дбаємо про нашу аудиторію, адже серед них є і ВІЛ-позитивні люди, і споживачі наркотиків, і секс-меншини, які зверхнього, повчального тону в розмові (навіть віртуальній), не сприймають. Ми переконалися, що нам довіряють, і будемо підтримувати цю довіру у нашої непростої аудиторії.

Також читайте “Небезпека зараження ВІЛ/СНІД: реальні факти”

Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками та їхнім незаконним обігом”