Біль у суглобах: чи можна його уникнути?

Відповідь на це запитання однозначна: так. Якщо ви маєте здорові суглоби і хочете запобігти виникненню проблем в майбутньому, це не складно. Уникнути болю в суглобах чи відчутно його зменшити можна навіть за наявності захворювань опорно-рухового апарату. Розповімо про те, що в цьому допоможе.

Заходи для профілактики ушкоджень суглобів можна розділити на дві великі групи:

  • зміни у способі життя
  • харчування та вживання добавок для підтримки здоров’я суглобів

Які зміни у способі життя допомагають дбати про суглоби

1. Баланс між гіподинамією і фізичними навантаженнями.

Відомо, що надмірні фізичні навантаження, особливо ті, що пов’язані із підйомом важких предметів, присіданням, бігом, шкодять суглобам. Але повна відсутність руху теж спричиняє проблеми із суглобами. Сидячий спосіб життя провокує ураження хребта, а також погіршення живлення всіх суглобових хрящів. Тому важливо досягти рівноваги у фізичній активності: не сидіти постійно на одному місці, займатися фітнесом, а якщо робота пов’язана з підйомом значної ваги – порадитися зі спеціалістом щодо прийому добавок, які містять глюкозамін і хондроїтин для додаткового захисту суглобів від руйнування. Експерти ВООЗ вважають, що для збереження здоров’я потрібно присвячувати фізичній активності 150 хвилин на тиждень – це трохи більше 20 хвилин щодня. Такий режим навантажень дає змогу не тільки підтримувати в доброму стані суглоби, а й запобігти розвитку багатьох інших захворювань.

2. Правильна поведінка при травмах.

Уникнути травм повністю, на жаль, неможливо. Спортивна травма, падіння на слизькому тротуарі, невдалий крок на сходах, необережний підйом важкої валізи – усе це може трапитися з будь-ким будь-коли. Щоб зменшити ймовірність прискореного зношення суглобів і руйнування хряща внаслідок такого випадку, потрібно звернутися до лікаря одразу після травми і дотримуватися всіх його рекомендацій.

Слід уникати навантажень на уражений суглоб, поки біль не мине повністю. Зверніть увагу, що найчастіше при фізичних навантаженнях страждають колінні суглоби (вони становлять 50% усіх спортивних травм опірно-рухового апарату). Рідше зазнають ураження гомілкові суглоби, суглоби стопи, стегна, плеча, ліктя, кистей рук. Якщо лікар радить накласти шину або гіпс, щоб суглоб певний час відновлювався у спокої, не відмовляйтеся від цієї можливості – так ви точно будете знати, що зробили все, аби уникнути болю в майбутньому.

3. Утримання нормальної ваги тіла.

Це дуже важливий момент, адже суглоби – особливо колінні та кульшові – постійно несуть навантаження, яке ми, образно кажучи, “наїли”. Чим більше зайвих кілограмів, тим раніше зазнають ушкодження колінні, кульшові суглоби, суглоби стопи ніг. У країнах Європи 30-70% дорослих мають зайву вагу різного ступеню. Кожен рік життя збільшує для них ймовірність ускладнень з боку опірно-рухового апарату, зменшення рухової активності, погіршення якості життя через біль у суглобах.  У поважному віці за наявності зайвої ваги багатьом доводиться ходити за допомогою палички, адже біль у колінах є дуже сильним і не дозволяє повноцінно рухатися. Звичайно, зайвих 5-7 кілограмів, які не дозволяють застібнути улюблений одяг, принципово не вплинуть на стан суглобів, але коли йдеться про 20 і більше кг зайвої ваги – краще починати боротьбу з надмірною масою тіла якнайшвидше, щоб зберегти не тільки здоров’я загалом, а й цілісність суглобів та здатність рухатися.

Які зміни у харчуванні допомагають уникнути болю в суглобах

1. Різноманітне харчування.

Найкращий спосіб забезпечити організм усіма необхідними речовинами – харчуватися раціонально, різноманітно і якісно. В раціоні людини, яка дбає про здорові суглоби, мають бути овочі, фрукти, рослинні й тваринні жири, м’ясні продукти, риба, птиця, причому вживати можна не тільки філейні частини, биток, інші види м’якого м’яса, а й субпродукти, іноді – м’ясні навари, холодці (зроблені без желатину, за традиційними рецептами, тобто з використанням не тільки м’яса, а й хрящів).

2. Добавки із вмістом глюкозаміну та хондроїтину.

Ці дві речовини дуже важливі для профілактики руйнування суглобів та пов’язаного із цим болю та обмеження рухливості. Річ у тім, що організм використовує ці природні субстанції для того, щоб відновлювати хрящову тканину. Якщо хрящі відновлюються, це допомагає уникнути зношення суглобів та болю, який виникає під впливом різних факторів, в тому числі – віку, який призводить до розвитку остеоартрозу, вікового дегенеративного захворювання суглобів.

Глюкозамін і хондроїтин не надходять в організм в достатній кількості з продуктами харчування, але за умови підвищеної потреби в цих речовинах – у віці після 40 років, при травмах суглобів, остеоартрозі, артритах, остеохондрозі – можна приймати добавку до харчування, яка містить ці натуральні компоненти. У деяких засобах дію глюкозаміну та хондроїтину підсилює сірковмісна амінокислота L-цистеїн. Вона має загальнозміцнюючу дію, підтримує імунітет, сприяє відновленню після травм, зменшує м’язовий біль. Інші засоби містять речовину метилсульфонілметан (МСМ), яка є додатковим джерелом сірки, бере участь у відновлювальних процесах в хрящах, має позитивний вплив при артриті, остеоартрозі, інших захворюваннях суглобів, сприяє регенерації суглоба після травм, зміцненню сухожиль та зв’язок. Сірка допомагає хрящу бути більш пружним.

При дегенеративних захворюваннях суглобів, а також для їх профілактики застосовуються засоби,які містять не тільки ці речовини, але й гіалуронову кислоту – складову синовіальної рідини  також необхідної для зволоження хрящів під час руху і нормального функціонування суглобів.

За підтримки ТОВ «Такеда Україна»

UA/ART/0119/0003e