Бронхіт – як не захворіти

Зима – час для кашлю, мокротиння, нездужання і, часто, бронхіту. Зазвичай ті самі віруси, що викликають грип або застуду, спричиняють і бронхіт. Але бувають й інші винуватці цього захворювання. Ось найпоширеніші причини бронхіту, про які потрібно знати.

Віруси

Бронхіт часто розпочинається як застуда або грип. По суті, інфекція проникає глибше в дихальну систему, а саме у бронхи, які транспортують повітря до легенів і з них. Якщо інфекція спуститься вниз, до легеневої тканини, все може закінчитися пневмонією.

Грип зазвичай викликаний вірусом грипу, тоді як застуду – і, як наслідок, бронхіт – можуть спричинити риновіруси, аденовіруси, парагрип, респіраторно-синцитіальна інфекція, коронавіруси тощо. Не завжди зрозуміло, чому деякі застуди переходять у стадію бронхіту, а інші – ні, але звичайно це поєднання типу вірусу та імунітету конкретної людини. Є багато різних штамів кожного вірусу, деякі небезпечніші, ніж інші.

Риновірус, наприклад, рідко призводить до бронхіту, а респіраторно-синцитіальна інфекція – досить часто. Що стосується імунної системи, особливо вразливими є люди після пересадки органа, які приймають імунодепресанти. Також підвищений ризик захворіти на бронхіт мають люди віком від 65 років, діти до 2 років, вагітні жінки, ті, хто страждає на хронічні захворювання, як-то цукровий діабет, астма, хронічна обструктивна хвороба легень тощо.

Бактерії

Бактерії викликають до 10% усіх випадків бронхіту. Найчастіше це гемофільна, пневмококова інфекції (також спричиняє гострий фарингіт) та моракселла катараліс, рідше – мікоплазмена, хламідійна пневмонії (не плутати із бактерією, що викликає захворювання, які передаються статевим шляхом) і коклюшна паличка (також спричиняє коклюш).

Бактеріальний бронхіт в основному уражає осіб із хронічними захворюваннями легень. Окрім того, до групи ризику входять літні люди, маленькі діти, той, хто страждає на рак, діабет або астму, курці тощо. І наостанок, бактеріальний бронхіт не обов’язково тяжчий за перебігом, ніж вірусний. Усе залежить від стану здоров’я конкретного пацієнта.

Коли звертатися до лікаря?

Більшість випадків бронхіту, навіть бактеріального, проходять самі по собі, якщо людина відпочиває, п’є багато рідини та приймає нестероїдні протизапальні препарати для полегшення болю. Антибіотики, як правило, при бактеріальному бронхіті не потрібні, якщо той триває не більш ніж 2-3 тижні.

Якщо ж наявне відчуття стиснення у грудях, важко дихати, турбує постійний кашель, через який несила виконувати звичайні повсякденні справи, здолала млявість або гарячка, потрібно звернутися до лікаря. Особливої уваги заслуговують люди із груп високого ризику.

Як же уникнути хвороби? Насамперед зробити вакцинацію проти грипу. Також слід регулярно мити руки або користуватися спиртовими дезінфікувальними засобами.

За матеріалами www.health.com