Cхідні танці корисні жінкам і фізично, і психологічно

Belly-dance – це східна танцювальна техніка, яка набирає популярності серед українок. Це свого роду поєднання фітнесу і  танцювально-рухової терапії, адже займаючись belly-dance можна не лише підтримувати гарну фізичну форму, а і підвищити самооцінку, розкрити свою жіночність.

Про тонкощі східних танців ми говорили з хореографом-постановником, професійною танцівницею і педагогом зі східних танців, дизайнером костюмів,

учасницею балету Isadora Group, організатором фестивалів зі східних танців
Марією Капінус.


– Маріє, допоможіть розібратися: belly-dance, танець живота, східні танці – це все назви одного і того ж стилю танцю?
– Так, ще можна зустріти такі назви як oriental dance або ракс шаркі.

– Як давно ви захопилися східними танцями і чому обрали саме їх?
– Захопилася 7 років тому і достатньо випадково потрапила на перше заняття. Я довго займалася бальними танцями і після переїзду в інше місто шукала стиль, для якого не потрібен партнер.

– Класичний імідж східного танцю еротичний, тобто його ціль – спокусити чоловіка? У чому взагалі філософія східного танцю?
– Кожна жінка обирає власну ціль. У цьому танці гармонійно поєднуються як спокуса, так і високе мистецтво. А філософія полягає у вираженні своїх почуттів за допомогою танцю і розкритті внутрішньої жіночності, яка зазвичай ховається десь дуже глибоко, не маючи виходу у вирі повсякденних справ.

– Часто можна почути, що східні танці позитивно впливають на жіноче здоров’я, чи це дійсно так?
– Так, це правда. Цей напрям був винайдений жінками для жінок, тому регулярні заняття приносять надзвичайну користь жіночому здоров’ю. Із слів моїх студентів, після характерних вправ (тряска) зникає целюліт, підтягуються м’язи живота, рук, ніг та спини, стає більш жіночною хода. Із мого особистого досвіду – вирівнюється спина та покращується постава. До того ж спостерігається внутрішній оздоровчий ефект: покращується кровообіг у всьому тілі, особливо в районі тазу, що сприяє правильній роботі жіночих органів.

– Чи можна схуднути, займаючись східними танцями?
– Схуднення – це дуже індивідуальний процес, і завжди комплексний. Тобто необхідно поєднувати все: і танці, і правильне харчування, і здоровий спосіб життя.

– Які групи м’язів працюють під час занять?
– Різноманітні рухи східного танцю залучають всі групи м’язів, а специфічні вправи на «ізоляцію» змушують працювати різні м’язи одночасно, наприклад, грудної клітки та стегон.

– Що є найскладнішим у східних танцях?
– Найскладнішим є перший етап, під час якого вивчається база. Потрібно просто довіритися викладачеві і звикнути до специфіки рухів, а також до східної музики.

– Чи має значення вік?
– Ні, найстаршій моїй студентці 55, а наймолодшій 5, і це ще не межа.

– Яка мотивація у ваших студенток? Навіщо сучасній жінці вміти танцювати східні танці?
– Зазвичай мотивація така: навчитись красиво рухатись, привабливо виглядати та мати невичерпне джерело позитиву та гарного настрою – місце, куди можна прийти і «відключитись» від проблем.

– Наскільки я знаю, є багато видів східних танців. Які є найпопулярнішими в Україні?
– Якщо говорити про манеру виконання, то це єгипетська, ліванська, турецька та інші школи. В Україні популярна єгипетська школа.

– Як ви ставитесь до сучасних варіацій на тему східних танців? Чим відрізняються всілякі «ф’южн» від класичного східного танцю?
– Ф’южн – це поєднання танцю живота з іншими стилями – іспанськими, латиноамериканськими тощо. Я прихильниця класичного стилю ракс шаркі, але для різноманіття ставлю для своїх студентів постановки на межі двох стилів. Це завжди дуже цікаво як для глядача, так і для виконавця.

– Невід’ємною складовою східних танців є імпровізація. У чому запорука вдалої імпровізації?
– Імпровізація є основою, з якої власно і почався східний танець. Для вдалої імпровізації необхідно не тільки володіти рухами східного танцю, але і повністю розслабитись, розкритись, відчути і «пропустити» крізь себе музику і, найголовніше, отримувати задоволення від танцю і від себе в танці!

– Для східних танців часто використовують реквізит, розкажіть, який саме?
– Реквізит використовується у шоу-bellydance. Класичний реквізит – це шаблі, свічки, шалі, крила, більш сучасні – віяла, костюми і аксесуари зі світлодіодами.

– Ви – не лише талановита танцівниця і викладач, а й дизайнер! Як виникла ідея почати створювати костюми самостійно?
– Дякую! Перший костюм шила і вишивала собі на перший виступ, згодом заснувала дизайн-студію, в якій, по індивідуальному замовленню, створюються костюми для танцівниць та колективів із різних країн – України, Росії, Італії, Іспанії, Франції, Японії. Для мене це найулюбленіше заняття і величезний простір для втілення різноманітних ідей.

– Розкрити свою жіночність часто заважає скутість та маскулінізованість сучасних жінок. Чи можна сказати, що східні танці роблять жінку не лише фізично привабливою, а і психологічно вільною?

– Так, східні танці допомагають жінці бути жінкою, і при систематичних заняттях – результат не змусить себе чекати. На певному етапі навчання з’являється бажання показати своє вміння близьким та друзям, виступи перед публікою приносять надзвичайне задоволення і дарують відчуття власної свободи. Весь світ східних танців перетворюється на хобі – заняття, вечірки, майстер-класи, концерти та поїздки в інші міста і країни, – це свято, яке може собі дозволити кожна жінка!

Контактна інформація:

тел. 0986417588

Бесіду вела Галина ТЕЛИЧУК
спеціально для “Живи активно!”

Також читайте “Регламент, який приносить користь”

“Модний фітнес – функціонально, інтенсивно і циклічно”