Чемпіонський майстер-клас в Оксаниній

Сьогодні особливо поспішаю, бо на відкриття в Оксанину на Черкащині просто не маю права спізнитися, адже приїде сам Володимир Кличко! Тож відкриття сьогодні, певно, буде не зовсім звичайне.

Доки поважні гості готуються, встигаю поспілкуватися з учителем фізкультури. Ставлення Михайла Анатолійовича Линюка до фізичного здоров’я учнів можна проілюструвати словами видатного педагога Е.Д.Ушинського: «День, проведений серед дібров та ланів, вартий багатьох тижнів, проведених на навчальній лаві». Всіма силами він намагається витягти дітей на природу і свіже повітря, постійно організовуючи піші, вело й лижні походи, змагання та екскурсії. Справжній фанат туризму він власним прикладом надихає дітей.

– Усі діти в глибині душі більше за все на світі мріють про пригоди. А чи буває похід без пригод? І вони за цими враженнями ладні пройти не один десяток кілометрів, спати в наметі на жорсткій землі, долати перешкоди, гартуючи тіло й характер, – розповідає Михайло Анатолійович. – У нас навіть є спеціальна туристична класна кімната. От тільки спорядження постійно не вистачає, але наш директор школи – людина спортивна, завжди допомагає, чим може. А ще в нашій школі він за волейбол відповідає – веде гурток і тренує шкільну волейбольну команду.

Цікавий момент, колись давно, ще на початку своєї кар’єри Борис Борисович Бондар працював у школі вчителем трудового навчання. І був у нього учень Михайло, який залюбки брав участь у походах, що їх час від часу влаштовував трудовик. Хлопчик Михайло ріс, зростала і його любов до наметів, кострів і ночівель під зоряним небом. Ви, напевно, здогадались, це і є Михайло Линюк, який зараз сам виховує наступні покоління любителів природи.

– Не кожній країні випадала честь приймати у себе нашого славнозвісного чемпіона, що вже казати про міста чи села. Нашому селу не просто пощастило, це дуже символічно, що Володимир Кличко обрав саме нас, бо ми знаходимось у самому центрі, самому серці України – на Черкащині, – вважає директор школи.

Тим часом починається офіційна частина. Гостей запрошують до слова, Володимир Кличко говорить про спорт, про здоровий спосіб життя, волю до перемоги, розказує про проект «Клич друзів – граємо разом!». Головне посилання світового чемпіона підростаючому поколінню: «Заняття спортом та фізкультурою, це шлях до успіху в усьому подальшому житті». Дивлячись в цей час на дітей, розумієш – ось та людина котрій вони повірять.

Серед сьогоднішніх гостей – Роджер Гонтле, Генеральний директор компанії «Кока-Кола Україна» за підтримки якої проект «Клич друзів – граємо разом!» став реальністю. Кока-Кола уже 9 років виступає партнером Фондом і підтримує проекти, що популяризують активний спосіб життя. Бо тільки активна і здорова молодь та суспільство мають майбутнє, переконаний він.

– Коли я був маленьким хлопчиком і їздив до школи на велосипеді, я завжди заздрив тим хто їхав на машині, – це вже згадує своє дитинство Роджер Гонтле. – Тепер коли я вже давно маю машину, я заздрю тим, хто має час просто кататись на велосипеді. Тож не гайте час, їздіть на велосипеді, ходіть у походи, займайтеся спортом і будьте здоровими та успішними!

Відпустити чемпіона без демонстрації його чемпіонської моці діти просто не могли. Для розминки Володимир пропонує партію в настільний теніс, каже, це дуже добре для тренування координації та швидкості реакцій. Діти трохи з острахом стають проти величезного боксера, але вже через мить забувають про ранги та титули і з азартом поринають у гру. Далі – тренування влучності, себто баскетбол. Володимир, як досвідчений наставник «дає пограти молодим», стоячи на підборі. Іноді допомагає наймолодшим теж поцілити у кошик – просто підхоплює їх і під веселий сміх вболівальників підносить до самісінької корзини. На черзі турнік – забава для справжніх чоловіків. Але по-справжньому вразила невеличка дівчинка семикласниця Настя Чмиренко, яка підтягнулась, тільки уявіть собі, 13 разів!

Це здивувало навіть Володимира, він запропонував спробувати перевершити результат. Не дочекавшись, почав допомагати, і тут вже почались веселощі – з допомогою сильних чемпіонських рук діти били рекорди підтягуючись і по п’ятнадцять, і по двадцять разів!

Скільки в той день було підписано календарів, зошитів та футболок не порахувати. Чемпіону світу довелось відстояти всі «десять раундів» роздаючи автографи. Радості дітей від зустрічі з кумиром не було меж. Тепер, підтягуючись на турніку чи граючи в теніс на новому спортмайданчику, вони завжди будуть згадувати чемпіонський приклад!

Ілля Аркадьєв
спеціально для “Живи активно!”