Чи є користь від домашнього завдання?

«Ми не знайшли доказів, що домашнє завдання допомагає дітям краще вчитися в школі», – говорить професор з Університету Дьюка (місто Дюрем, Північна Кароліна, США) Харріс Купер. Ця заява однаково шокує і тих, хто обома руками за домашнє завдання, і тих, хто проти. Що ж говорять факти? Чи дійсно потрібно мучити маленьких першокласників?

Виявляється, учні початкових шкіл, займаючись в класі, легше засвоюють матеріал і отримують кращі оцінки. З цим погоджується і викладач Університету Арізони Ета Креловек.

Старшокласникам домашня робота все ж приносить користь, але і тут необхідно знати міру.

Наприклад, в учнів, які витрачають на повторення 1,5 години часу, успішність краще, ніж у тих, хто витрачає 4 години.

Не поспішайте думати, що це результати погано побудованих спостережень. Купер, провівши 120 досліджень в 1989 році і ще 60 в 2006 році, так і не зміг знайти переконливі і наочні плюси домашніх завдань. Але з’ясував, що вони чинять негативний вплив на ставлення дітей до школи.

Психологи зазначають, що дитина, яка є початківцем навчання у школі, заслуговує шанс розвивати любов до учіння. Велика кількість домашніх завдань налаштовує проти школи і науки в цілому. Уже в дитячому садочку діти виявляють стійку ненависть до навчання. Звідси виникає запитання: як зробити навчання для школярів початкової школи цікавим? Вже кілька років мультимедійне видавництво «Розумники» пропонує ефективне рішення цієї проблеми. Компанія створює для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку захопливі навчальні програми «Педагогічні ігри», що мають гриф МОН України. Вони дозволяють дітям у цікавій ігровій формі отримати міцні й глибокі знання з базових шкільних предметів (математика, українська граматика, основи здоров’я тощо). В Україні зараз проводиться педагогічний експеримент «Розумники» (Smart Kids), у якому «Педагогічні ігри» виступають як спеціалізоване програмне забезпечення навчального призначення.

Учні на уроках за допомогою педагогічних ігор вивчають та закріплюють новий матеріал. Також вчителі замість обтяжливої письмової роботи задають на домашнє завдання окремі задачі з частин «Педагогічних ігор». Тоді, як тисячі сімей б’ються над домашньою роботою щовечора, а стомлені діти протестують і плачуть, то діти-учасники педагогічного експерименту «Розумники» (Smart Kids) із захватом граючись навчаються.