Знизити ризик ожиріння можна за менше, ніж 10 хвилин

Відповідно до сучасних рекомендацій з фізичної активності, необхідно приділяти принаймні 150 хвилин на тиждень помірній та інтенсивній фізичній активності, яку можна розподіляти на періоди по 8–10 хвилин.

Джессі Фен (Jessie X. Fan) та її колеги з Університету штату Юта (University of Utah, Юта, США) проаналізували дані щодо 2202 жінок і 2309 чоловіків віком від 18 до 64 років, що не мали жодних порушень рухової функції, які брали участь у Національній програмі перевірки здоров’я і харчування NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey).

У період з 2003 по 2006 рік учасники дослідження носили крокоміри протягом 7 днів, що фіксували дані про їхню фізичну активність. Дослідники порівнювали дані по фізичній активності, враховуючи її тривалість та інтенсивність.

У дослідженні також використовували дані індексу маси тіла (ІМТ) для оцінки стану ваги. ІМТ 18,5–24,9 вважається нормальною вагою, тоді як індекс маси тіла 25–29,9 говорить про надмірну масу тіла, а люди з ІМТ більше 30 – страждають від ожиріння.

Згідно з результатами у жінок, кожна хвилина, проведена активно, сприяє зменшенню ІМТ на 0,07. Іншими словами, кожна така хвилина компенсує стільки калорій, скільки еквівалентно 185 г ваги. Це означає, що при порівнянні двох жінок, кожна з яких має зріст близько 1,70 м, та жінка, яка регулярно приділяє хвилину на день інтенсивним рухам, буде важити майже на 200 г менше.

Результати були подібними для чоловіків.

Важливо, що щоденна хвилина, приділена активному руху, знижує шанси ожиріння на 5% – для жінок і на 2% – для чоловіків.

Автори дослідження зробили висновок, що для попередження збільшення ваги короткочасні періоди фізичної активності до 10 хвилин також є дуже корисні.

За матеріалами American Journal of Health Promotion