Чи можна без медикаментів запобігти хворобі Альцгеймера

Вчений Цирус Раджи з Каліфорнійського університету Лос-Анджелеса разом із колегами провели спостереження щодо того, як активний спосіб життя впливає на структуру мозку 876 дорослих, середній вік яких становив 78 років, що взяли участь у дослідженні Cardiovascular Health Study.

Стан пацієнтів оцінювався від нормального стану до розвитку хвороби Альцгеймера. Команда вчених опрацювала дані клінічних досліджень за 20 років, враховуючи індекс маси тіла та життєві звички (рекреаційні види спорту, садівництво, робота по господарству, велоспорт, танці тощо). Після врахування віку, розміру голови, когнітивних порушень, статі, індексу маси тіла, рівня освіти та уражень білої речовини вчені виявили тісний взаємозв’язок між витратами енергії та об’ємом сірої речовини мозку в зонах, що більш схильні до порушень.

Витрата більшої кількості калорій пов’язана з більшим об’ємом сірої речовини у фронтальній, темпоральній та парієнтальній частині, враховуючи гіпокамп, задній поясний та базальний ганглії. Був зафіксований взаємозв’язок між витратами енергії та більшим об’ємом сірої речовини у пацієнтів із помірними когнітивними порушеннями та хворобою Альцгеймера.

Врах вуючи це, вчені прийшли до висновку: «Комбінація життєвих звичок позитивно впливає на стан здоров’я мозку. Зони мозку, на які позитивно впливає активний спосіб життя, потребують більших витрат енергії та дуже чутливі до уражень».

За матеріалами:

Raji C., et al. Energy expenditure is associated with gray matter structure in normal cognition, mild cognitive impairment, and Alzheimer’s dementia [Abstract SSA16–02]. Presentation at Annual Meeting of Radiological Society of North America (RSNA).

Коментар редакції:

«Понад 35 мільйонів людей у світі живуть із деменцією, хворобою Альцгеймера – найпоширенішою фор- мою деменції – та залишаються без належного лікування. Більшість вчених вважають, що профілактика цього захворювання є гострою проблемою сьогодення. Активний спосіб життя допомагає зберегти сіру речовину головного мозку осіб похилого віку та зменшити частоту розвитку хвороби Альцгеймера».