Як старіють європейці

Чи по-різному старіють люди в нашій країні і на Заході?

Ми задали це запитання людині, жінці, художнику. Знайомтесь – Ірина Вишеславська-Макарова 20.02.1939 р народилася в Києві. У 1966 році закінчила Київський державний художній інститут. Роботи зберігаються в провідних музеях Франції, Росії, Молдови, Азербайджану, України.

Пані Ірино, Ви проводите багато часу у Франції та добре знаєте України. Чи по-різному старіють люди в нашій країні і на Заході?

І. В-М. Різниця величезна. В Україні 70-річний чоловік вважається досить старою людиною. у Франції 70 років – це як тут 50. Це не юність і не молодість, але це час дивовижний – час активності, фізичної краси. І причина цієї різниці – НЕ стільки в грошах, скільки взагалі в способі життя і побуту. Більшість пенсіонерів у Франції отримують не такі вже великі пенсії. Однак, умовно кажучи, їм не потрібно їхати за лампочкою або іншою дрібницею в інший кінець міста, як відбувається тут. У Києві я живу в центрі, тут просто ніде купити лампочку. Ну, і ставлення до себе там інше. Тут людина в 55-60 років вже вважає, що він пожив, представляє себе старим і таким стає. У Європі в цьому віці люди вважають, що в їх житті починається новий, чудовий етап. Так що потрібно змінювати не тільки ставлення до суспільстві до віку, а й ставлення до себе особисто. В Україні зараз панує культ юності. Це, по-моєму, неправильно, адже юність – далеко не найдовший період життя. Краса і благородство властиві будь-якому віку, в тому числі і дуже зрілому. Про це потрібно пам’ятати.

За матеріалами журналу “Медікс. Антиейджинг”