Чи варто лікувати хропіння

За статистикою, близько 37 млн дорослих людей хроплять. Але хропіння буває різним. Наприклад, через закладеність носа або поганий сон воно є безпечним і приносить лише певні незручності: може порушити звичний режим сну і позбавити необхідного відпочинку.

Проте ймовірними наслідками потужного хропіння бувають зупинки дихання уві сні. Загалом їх ще називають синдромом обструктивного апное сну, який є серйозною загрозою здоров’ю і може спричинити розвиток серцево-судинних захворювань та інсульту.

Тяжкість проблеми хропіння можна визначити за допомогою пульсоксиметрії – дослідження нічного процесу сну. Кров перевіряється на насиченість еритроцитів молекулами кисню (якщо вона нижча за 90%, варто непокоїтися). Залежно від результатів, може бути діагностовано апное сну або подібний стан, синдром підвищеної резистентності верхніх дихальних шляхів тощо.

  • Як апное сну впливає на серце

Апное сну підвищує ризик серцевого нападу або смерті на 30% протягом 4-5 років. Коли верхні дихальні шляхи закупорюються, і порушується надходження кисню до легенів, в організмі спрацьовує механізм «бий чи біжи» – така собі реакція на стрес, внаслідок чого приплив крові до серця зменшується. Усе це зумовлює підвищення артеріального тиску та зношення серця з часом.

У людей, які хроплять або страждають на апное сну, стінки судин серця збільшені. Так стається, коли його робота погіршується і кровоток вповільнюється, але кров повинна рухатися. У жінок ці зміни в серці більш значні.

  • Інші ризики для здоров’я

Апное сну також може призвести до безсоння, надмірної денної сонливості, втрати пам’яті, проблем із концентрацією уваги та депресії. Також ймовірне посилення таких хронічних станів, як головний біль, астма, синдром неспокійних ніг. Особливо небезпечним може бути керування автомобілем або робота з технікою, якщо апное сну не лікувати.

Якщо ви не впевнені, чи варто хвилюватися щодо наявного хропіння, краще все ж перестрахуватися і звернутися до лікаря. Чим раніше розпочати лікування апное сну, тим менша ймовірність мати ускладнення здоров’я у майбутньому.

За матеріалами www.health.com