Чoму корисно їсти апельсини? Або 15 правил здорового серця

Про своє серце ми згадуємо лише тоді, коли воно починає схвильовано битися, наче переполохана птаха в клітці, або стискується від тривоги… І з жалем думаємо: „Ой, треба було б більше гуляти і відпочивати, та й жирного і соленого я їм забагато! Та й хвилююся з дрібниць занадто…” Але, будь хто з нас, в силі захистити своє серце не тільки від впливу стресу, але і від хвороб. Ось, до вашої уваги, п’ятнадцять цифр, і одночасно, п’ятнадцять простих правил, які допоможуть вашому серцю бути сильним та здоровим. Почати жити згідно цих правил ніколи не пізно.

1 склянка червоного виноградного соку в день поперджує розвиток ішемічної хвороби серця (ІХС) вважають французькі вчені з університету Луї Пастера в Страцбурзі: „Сік винограду має схожий до червоного вина профілактичний ефект, але без алкоголю”. Червоне вино, і деякі види виноградного соку мають високий рівень поліфенолів, які блокують виробництво білка, що пов’язаний з серцево-судинними захворюваннями, що як вдомо є основною причною смертності в західних країнах. Червоний виноградний сік запобігає також закупорці судин, які живлять наше серце.

2 склянки молока в день захисять ваше серце від хвороб. Ще відомий фізіолог  І.П.Павлов писав, що молоко є одним із самих унікальних продуктів нашого раціону і являється самою легкою їжею. Цей продукт широко приміняється при лікуванні пацієнтів з виразковою хворобою шлунка, гастритом із підвищеною кислотністю, при захворюваннях печінки. Доведено позитивний вплив молока на нервову систему. А лікар-терапевт, один із батьків військово-польової терапії, Сергій Петрович Боткін вважав, що молоко є дорогоцінним засобом для лікування хвороб серця та нирок.

Серед харчових речовин, які мають лікувальне та профілактичне значення при атеросклерозі, відмічають вітаміни груп Е, А, холін, амінокислоту метіонін. І все це є в молоці! Молоко, сир, і, особливо, твердий сир містять кальцій, який просто незамінимий для налагодженої роботи серця.

3 рази в день нашому серцю та судинам необхідні продукти, що містять вітамін Е (овочі, сир, твердий сир, рослинна олія). Вітамін Е являється чудовим антиоксидантом, що протидіє шкідливим речовинам окислення деяких продуктів обміну, наприклад жирів. Зокрема не дає окислятися „поганому” холестерину і той не пертворюється у форму, що легко приліпає до стінок судин. Також вітамін Е нормалізує  згортання крові, захищаючи організм від закупорки судин та тромбозу.  Корисно їсти пророщену пшеницю, спаржу, манго, цільнозернові пластівці,  до складу яких входить цей вітамін.

4 шматочки риби на тиждень зменшують ризик інфаркту міокарда на 44 %. Та й справді, риба містить мало жирів орівняно з м’ясом, тому страви з риби дуже корисні для профілактики атеросклерозу. Також, риба, що живе в холодних водах (скумбрія, тунець, лосось) містить цінні речовини омега-3-жирні кислоты (які служать рибам для адаптації до холоду). Саме омега-3-жирні надзвичайно корисні для серця, тому що знижують артеріальний тиск, нормалізують згортання крові і підвищують рівень ліпопротеїнів високої щільності, або „хорошого” холестерину, який не сприяє розвитку атеросклерозу.

5 грецьких горіхів на день, продовжать ваше життя на 7 років. Вони містять велику кількість ненасичених жирних кислот та мінеральні речовини (калій, магній, йод), що робить їх незамінним продуктом при лікуванні атеросклерозу, гіпертонії та інших захворюваннях серцево-судинної системи.  Народна медицина рекомендує вживати горіхи при втомі та для відновлення сил. Відомо, що грецькі горіхи стимулюють роботу головного мозку, корисні при лікуванні депресій та невротичних розладів. Незамінні при малокрів’ї, оскільки містять сполуки заліза та кобальта. В цілому грецькі горіхи – необхідний продукт в раціоні кожного, які зберігають молодість душі та тіла людини.

6 сходинних проміжків між поверхами пройдених зранку та ввечері в 3 рази зменшують вірогідність розвитку серцево-судинних захворювань. Тому, поспішаючи на роботу, чи повертаючись додому, намагайтеся рідше користуватися ліфтом,  а краще спускайтеся чи піднімайтеся  по сходах пішки.

7 чайних ложечок малинового варення на день за півроку зміцнять ваші коронарні артерії в 2,5 разу. Саме в цьому виді варення є високий вміст вітамінів Р і С, що зміцнюють стінки судин, а також саліцилова кислота, що нормалізує згортання крові. Тому малина є природнім і абсолютно безпечним замінником аспірину. Так що мерщій в гості до бабусі – на смачний чай з малиновим варенням!

8 бананів на тиждень нормалізуть серцевий ритм. Банани містять речовину 5-гідрокситриптамін (один із біохімічних попередників серотоніна), який покращує процес засвоєння та обробки інформації, має тонізуючий ефект та дає людині відчуття гарного настрою та оптимізму.

Банани забезпечуть нервову та серцево-судинну системи людини необхідною енергією, знижують артеріальний тиск, нормалізують серцевий ритм, допомогають зберегти білкові сполуки в серцевому м’язі та відновлюють баланс калію в організмі, і особливо в міокарді. Вчений Роджер Мей із Арагонської національної лабораторії рекомендує: „З’їжте банан, і ваше самопочуття покращиться,  а також ви захистите себе від гіпертонії, атеросклерозу та захворювань печінки”.

9 куплетів улюбленої пісні, проспіваних зраку та ввечері захистять вас від приступів стенокардії. Недарма в відомому радянському фільмі співали „легко на сердце от песни веселой” – це вже не просто слова, а доведений научний факт.

10 хвилин молитви в день благоприємно впливають на міокард (або 10 хвилин медитації чи релаксації). До речі, цікавим і давно відомим фактом є те, що коли монахи моляться або беруть участь в богослужіннях – процеси старіння у них на той момент сповільнюються.

11 професій при яких важко зберегти здоровим серце: космонавти, шахтарі, поліція, авіадиспетчери, керівники виробництв, банків, фірм, журналісти, стоматологи, водії, робочі конвеєрів – всі вони зазнають хронічного стресу, що безпосередньо відображається на роботі серця.

12 затяжок сигарети збільшують навантаження на серце на цілих 5 % із-за звуження коронарних судин. Підраховано, що серце людини-курця на добу здійснює на 12-15 тисяч  скорочень більше, ніж серце людини, що не палить. Тому працюючи в такому неекономному режимі, серце курця передчасно зношується. І, взагалі, міністерство здоров’я України давно попереджує…

13 кг надлишкової ваги можна легко скинути за 2 роки з користю для вашого серця. Навіть, якщо ви не змінюєте звичного раціону, та ритму життя, але будете проходити щоденно в швидкому темпі 2,5 км, то за два роки якраз „спаляться” 13 кг надлишкової ваги.

14 апельсинів (мандаринів, грейфрутів) на тиждень захитять ваше серце від стресу. В апельсинах, наприклад, містяться вітаміни та мікроелементи: каротиноїди, вітамін С (одна склянка – добова доза вітаміну), біотин, фолієва кислота. Дуже корисним вважається апельсиновий сік – в холодну пору року він попереджує авітаміноз та простудні захворювання, зміцнює стінки судин, знижує високий артеріальний тиск, сприяє покращенню формули крові, активізує роботу головного мозку, спалює жири, стимулює клітковий обмін та вбиває бактерії.

15 хвилин (мінімум) сміху в день продовжать ваше життя на 8 років. Відомо, що  сміх знижує стрес та покращує кровообіг. Лікарі-кардіологи із медичного центру в Балтіморі (штат Меріленд) порівняли групи пацієнтів із серцево-судинною патологією та здорових людей і виявили, що 40 % людей із серцевими проблемами сміялись набагато менше, ніж їх ровесники без такої патології.

При сміхові покращується кровоток у судинах, завдяки чому судини людини, яка часто сміється – еластичні та підтримуються в гарному стані, що зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Покращується також і мозкове кровопостачання, що благотворно впливає на концентрацію уваги, працездатність, та й емоційний стан людини. Вчені з Флоріди вважають, що сміх має такий же позитивний влив на серце, як і фізичні вправи. До того ж сміх та позитивне відношення до життя значно зменшують рівень стресу з яким ми стикаємося у нашому повсякденному житті.

Сподіваємося, що ці прості правила допоможуть вашому серцю бути здоровим і працювати без перебоїв багато-багато років. 

Підготовлено к. мед. н. Роксоланою ГНАТЮК

спеціально для “Живи активно!”

 

Також читайте “Помідори – це дуже корисно”

“Шоколадна терапія”

“Червоне м’ясо у великих кількостях може шкодити здоров’ю”

“Смачні і корисні правила споживання грибів”