Чому погіршується пам’ять: 5 найпоширеніших причин

Вважається, що проблеми з пам’яттю найбільше властиві людям похилого віку. Справді, чим старша людина, тим частіше у неї виникають скарги на здатність запам’ятовувати нову інформацію та згадувати те, що вона знала раніше. Але погіршення пам’яті не є виключно проблемою немолодих людей. Цілком активні, працездатні здорові люди середнього віку, а часто й зовсім молоді теж мають скарги на стан пам’яті. Ось 5 найпоширеніших причин, серед яких є й та, внаслідок якої погіршується пам’ять саме у вас.

1. Вік 

Насправді прожиті роки не впливають негативно на пам’ять – вона погіршується внаслідок змін в організмі, які відбуваються з віком. У процесі природного старіння організму уповільнюються процеси відновлення клітин, судини стають менш еластичними, кров гірше насичується киснем, погіршується кровопостачання серця та судин головного мозку. Внаслідок цього – навіть якщо людина не має хронічних захворювань – поступово знижуються когнітивні функції, тобто пам’ять, увага, здатність концентруватися, вивчати щось нове.

Що робити? У будь-якому віці не забувати про розумові навантаження: розв’язувати кросворди, вчити вірші, навчатися чогось нового, наприклад, вчити іноземну мову. Можна приймати засоби з рослинними екстрактами, які поліпшують кровопостачання судин головного мозку. Йдеться, насамперед, про такі рослини, як гінко білоба та готу кола – “траву пам’яті”.

2. Нервове перенапруження, стрес і фізична втома

Здавалося б, ці фактори безпосередньо на мозок не впливають. Але у стані стресу чи втоми мозок так само отримує менше кисню, як і при вікових змінах в судинах. Тож у періоди напруженої роботи, постійного стресу, фізичних перевантажень, хронічного дефіциту сну людина може скаржитися на погіршення пам’яті, проблеми з концентрацією уваги, уповільнення реакції.

Що робити? Нормалізувати режим дня, достатньо спати, робити перерви впродовж робочого дня. Якщо не вдається подолати стрес, звернутися до лікаря, при необхідності – приймати призначений лікарем заспокійливий препарат. Обмежити фізичні навантаження. Якщо через роботу людина мало рухається, краще знайти час для щоденних фізичних вправ або регулярних піших прогулянок. Щоб швидше відновити пам’ять, можна приймати природний засіб для поліпшення мозкового кровообігу.

3. Інсульт

Внаслідок інсульту відбувається різке припинення кровопостачання в певну ділянку мозку. Залежно від того, яка ділянка постраждала, з’являються порушення руху, проблеми з мовою, проблеми з пам’яттю.

Що робити? Відновлення пам’яті після інсульту відбувається поступово. У цьому допомагають вправи, що буквально дають змогу тренувати пам’ять. Помічники в цій ситуації – кросворди та вірші, а ще – засоби для поліпшення пам’яті та нормалізації кровообігу в мозкових судинах.

4. Травми голови

Вони можуть бути різними за складністю та ступенем ушкоджень. У деяких випадках травми минають практично безслідно, але іноді на реабілітацію потрібно багато часу. Втрата пам’яті – часткова або повна – на жаль, можлива.

Що робити? Усі заходи, скеровані на відновлення пам’яті після черепно-мозкової травми, мають відбуватися під контролем лікаря. Для цього застосовують різні методики, від гіпнозу і психотерапії до призначення різних препаратів. Їхній вибір досить широкий, і включає вже згадані засоби, що містять екстракти листя гінко білоба і трави центели азіатської (готу кола).

5. Вживання алкоголю

Великі дози алкоголю, вжиті епізодично, змушують забувати про багато подій. Натомість регулярне вживання спиртних напоїв – хай навіть у помірних кількостях – негативно і тривало впливає на пам’ять, концентрацію уваги, здатність до навчання, координацію рухів. Тим, хто вживає алкоголь регулярно, важко вчити щось нове, згадувати інформацію, навіть пригадувати прості факти. Алкоголь має руйнівний вплив на мозок, і страждає при цьому, на жаль, не тільки пам’ять.

Що робити? Відмовитися від вживання алкоголю або зменшити його споживання. Коли вдасться відмовитися від шкідливої звички, пам’ять можна відновити за допомогою засобів для відновлення кровопостачання судин мозку.

Білліріум – комплексний засіб, що містить стандартизовані екстракти листя гінко білоба і трави центели азіатської. Властивості гінко білоба добре відомі в медицині: екстракт листя цього дерева допомагає нормалізувати кровопостачання мозку, насичує клітини і тканини киснем та глюкозою, нормалізує обмін речовин у клітинах. Засоби із вмістом екстракту листя гінко білоба рекомендується західними протоколами лікування деменції – вікового порушення функцій мозку та проблем із пам’яттю. Спеціалісти призначають його не тільки завдяки доведеній ефективності, а й зважаючи на високий ступінь безпеки.

Менш відомим, але не менш ефективним компонентом Білларіум є трава центели азіатської – частіше зустрічається її назва “готу кола”. Ця рослина входить до так званого “золотого списку” аюрведичної медицини – переліку з півсотні трав, дієвість яких доведена століттями практичного застосування. Цю унікальну траву ще називають “травою пам’яті”, адже вона підвищує інтелектуальні здібності та запобігає процесам старіння, які впливають на роботу мозку і погіршують пам’ять. Готу кола – або  центела азіатська – джерело біологічно активних речовин, які заспокоюють при стресах, нервових розладах, тривожних станах, депресіях, сприяють нормалізації артеріального тиску, зміцнюють кровоносні судини, поліпшують кровообіг в мозку.

Екстракти гінко білоба та центели азіатської у комплексі сприяють поліпшенню пам’яті, уваги та інших когнітивних функцій. Важливо, що готу кола підсилює позитивні ефекти гінко білоба, дозволяючи досягти справді високих результатів у профілактиці проблем з пам’яттю та увагою. БІЛЛАРІУМ – ефективний засіб, рекомендований при втраті або погіршенні пам’яті внаслідок стресу, порушень мозкового кровообігу при різних захворюваннях, в тому числі – після інсульту, при віковому погіршенні когнітивних функцій та здатності запам’ятовувати.

Читайте також:

Головний біль, шум, запаморочення: чому вони виникають?

Погіршення пам’яті: 5 кроків профілактики

Реабілітація після інсульту: методи і перспективи 
 

РЕКЛАМА