Чому сверблять ноги – 12 причин

Свербіння шкіри на ногах приносить купу незручностей. Звідки ж ця напасть береться? Частіше свербіж виникає через сухість шкіри та не більше ніж дратує. Але іноді він пов’язаний із серйознішими причинами – екземами, інфекціями тощо. Окрім свербежу супутніми бувають почервоніння чи висип, пухирі, сухі або лускаті ділянки, набряки.

Можливі причини

1. Стопа атлета

Це грибкова інфекція, що є класичною причиною свербіння ніг. Її можна підчепити, якщо ходити босоніж у місцях скупчення людей, як-то роздягальні у спортклубах, басейни тощо. Частіше грибок має вигляд лускатих червоних висипань, зазвичай між пальцями. Якщо уражені зони розчухувати, може розвинутися вторинна бактеріальна інфекція. Як правило, при цьому захворюванні допомагають протигрибкові креми та спреї. Якщо ж полегшення не настає, слід звернутися до дерматолога.

2. Екзема

Загальний термін для групи захворювань, які можуть викликати свербіння і запалення шкіри. Атопічний дерматит, найбільш поширений тип екземи, в основному проявляється як червоне свербляче висипання на щоках, руках, ногах і ступнях. Свербіж змушує дряпати уражену область, що призводить до поширення запалення. Найкращий спосіб лікування – не чухати, запобігати виникненню поту навколо проблемного місця, застосовувати зволожувальні креми та лосьйони. Лікар-дерматолог може призначити топічні або пероральні стероїдні протизапальні препарати.

3. Псоріаз

Автоімунне захворювання, при якому внаслідок порушення захисної функції організму клітини шкіри починають швидко ділитися і не встигають відмирати природним шляхом. Через це формуються рожеві бляшки з сухими білими лусочками, що можуть викликати шкірний свербіж. Також псоріаз буває причиною припухлості та болю в суглобах. Топічні креми й мазі допомагають полегшити симптоми хвороби, ефективною є і фототерапія. Іноді потрібне застосування пероральних медикаментів або нової форми ін’єкційних препаратів, які називаються біологічними.

4. Укуси комах

Викликають запальну реакцію в організмі, зокрема виділення клітинами шкіри гістаміну. Це і є причиною свербіння в цій області. Також можливе виникнення набряку, почервоніння та запалення. Ефективними при укусах комах є антигістамінні препарати. Частково полегшити симптоми допоможе лід або холодний компрес.

5. Суха шкіра може бути наслідком багатьох факторів. Це недостатнє вживання води, надмірний вплив тепла чи сонця, застосування медикаментів, часте й довге прийняття ванни, спадковість тощо. Якщо свербіж викликаний сухою шкірою на стопах у вигляді тріщинок та білих лусочок, слід регулярно користуватися зволожувальним кремом. У разі надмірної сухості потрібно наносити його на ще вологу поверхню.

6. Короста

Інфекційне захворювання, збудником якого є мікроскопічний кліщ, що паразитує у верхніх шарах шкіри. Проявляється висипанням, масивними кірками, часто виникає на ділянках шкіри під ювелірними виробами, у дітей вражає долоні та стопи. Свербіж, як правило, дуже інтенсивний, особливо вночі. У більшості випадків допомагають антигістамінні та стероїдні засоби у формі кремів, іноді потрібні пероральні препарати. Ноги з коростою слід тримати в чистоті й уникати контакту зі шкірою хворого. Одяг і постільну білизну варто прати щодня, доки хвороба не зникне.

7. Алергічний контактний дерматит

Проявляється сверблячим висипом на ногах як алергічна реакція на щось, із чим вони контактують. Це можуть бути алергени в милі, косметиці, навіть барвник у шкарпетках. Потрібно виключити з ужитку можливі причини хвороби та використовувати крем із антисвербіжним ефектом для полегшення дискомфорту.

8. Захворювання нирок

Можуть призводити до розвитку свербіння шкіри на кінцівках, зазвичай спочатку на ногах та ступнях. Так стається, оскільки при порушенні функції нирок в організмі накопичуються зайва рідина й токсини. Лікування основного захворювання та його ускладнень шляхом прийому рецептурних ліків або методом діалізу полегшує свербіж.

9. Гіпотиреоз

Або знижена функція щитовидної залози може призвести до свербіння шкіри по всьому тілу, зокрема на ногах. Ця патологія призводить до зниження регенерації клітин і, як наслідок, до пересушення, лущення і свербіння шкіри. Такі зони варто зволожувати за допомогою спеціальних сироваток і кремів. Стан покращиться із початком терапії гіпотиреозу.

10. Свербіж вагітних (pruritus gravidarum)

Форма дерматозу, характерна для майбутніх мам. Викликана закупорюванням жовчних проток між печінкою і підшлунковою залозою. Від свербіння переважно страждають долоні й стопи. Потрібно обговорити з лікарем нешкідливі варіанти лікування медикаментами. Антигістамінні мазі або креми можуть заспокоїти свербіж.

11. Цукровий діабет

Може спричиняти сухість шкіри та свербіж, зокрема на ногах, через високий рівень цукру в крові. Також такі люди нерідко мають порушення циркуляції крові, через що у них погано заживають рани, виникають інфекції. При звичайній сухості й свербежі стоп можна використовувати зволожувальні креми, грибок же слід лікувати протигрибковими засобами.

12. Рак

хоча й рідко, також буває причиною свербіння шкіри на ногах і руках. Рак печінки або підшлункової залози може викликати жовтяницю, яка пов’язана з накопиченням білірубіну в організмі, що й спричиняє появу свербежу. Також він може бути одним із проявів лейкемії, лімфоми і раку шкіри. Лікування, як-то хіміотерапія та опромінення, часто спричиняють свербіння. Встановивши причину його виникнення, можна полегшувати симптоми за допомогою антигістамінних засобів і зволожувальних кремів.

За матеріалами www.health.com

 

Вам також може бути цікаво: