Чому напрям “еко” став популярним?

Життя в стилі «еко» бере початок з США 60 -70 років XX ст. Саме там виникає субкультура хіпі, що пропагандує свободу, любов, мир та повагу до природи. Хіпі масово виїздили за міста і оселялися на природі общинами.

В Україні з кожним роком зростає кількість екопоселень та людей які готові розпочати життя з чистого аркушу. Як приклад, екологічне поселення «Простір любові», що живе за власною філософією: не руйнувати і використовувати, а створювати і відновлювати. Розташоване поселення за двадцять кілометрів від Новоград-Волинська. Життя в поселенні починається з придбання будинку, але це не шикарний заміський будинок, а старенька глиняна хатинка викуплена за власні гроші поселенців. Прихистком вона служить допоки господарі не збудують власноруч хату з глини, дерева або очерета. Будівництво житла коштуватиме близько 4 – 5 тис. грн.  Коли родина тільки переїжджає до поселення, вони мають окреслити чи намалювати власне бачення розвитку помістя. Новачкам видається для оброблення 1 га землі.  Для дітей збудовані чудові дерев’яні гральні майданчики, де малеча весело проводить час.

Урбанізація знайома нам ще зі шкільних підручників, в сучасному світі набула глобального значення. Життя в мегаполісі – це мрія багатьох мешканців маленьких містечок та селищ. Можливості великих міст зваблюють все більше людей, на перший план виходить яскраве та бурхливе життя в асфальтованих джунглях. Шалений ритм великих міст не залишає ні хвилини, щоб побачити красу навколишньої природи та вдихнути на повні груди чисте повітря. Є сумніви, що захочеться насолоджуватись шкідливими речовинами, які виділяються під час експлуатації  автотранспортом. Шкідливі речовини потрапляють у повітря вихлопними газами, випарами з паливних систем, а також під час заправки автомобіля паливом. Зіштовхнувшись з «красою» життя в місті, більшість людей замислюються над тим, як більше часу проводити на природі, подалі від міста.

На противагу урбанізації виникає дезурбанізація – скорочення чисельності населення великих міст і їх відносного виробничого потенціалу. Головною причиною є погіршення природного і соціального життя (шум, забрудненість навколишнього середовища, злочинність).

Люди повертаються до витоків цивілізації і намагаються стати ближче до природи. Виникають екопоселення. Екопоселення  – це громада, що сповідує альтернативні принципи існування. Це принципи бережного ставлення до природи, харчування за рахунок органічних продуктів, а також спосіб ведення господарства без використання пестицидів та агрохімікатів.

Кущі та дерева – «жива» огорожа, що окреслює межі території поселення. Поселенці практикують заняття йогою та лікування травами, але не нехтують традиційною медициною. Більшість з них вегетаріанці, або стають ними, коли зважуються на переїзд за місто.  Багато екопоселенців стикаються з нерозумінням суспільства – їх вважають сектантами, релігійними фанатиками чи просто диваками. Насправді вони показують гарний приклад, як жити в гармонії з природою.

Більше інформації стосовно екопоселень у світі можна знайти на сайті The Global Ecovillage Network (Глобальна Мережа Екопоселень) або на сторінці в Facebook (https://www.facebook.com/GlobalEcovillageNetwork/?fref=ts). На теренах України теж є такі поселення, найпопулярніші з них «Баранавіка», Полтавська область та «Райська долина» на Одещині (http://raiskaya-dolina.com). Розгорнутий список екопоселень в Україні http://www.poselenia.ru/taxonomy/term/61.

Дослідження британських вчених з університету Екстера опубліковане в журналі «Psychological Science» підтверджує, що життя на природі суттєво покращує психічний стан людини. Керівник дослідження Метью Вайт говорить про те, що природа сприяє відновленню організму та робить людей щасливішими. Навіть декілька днів проведені на свіжому повітрі «заряджають» позитивною енергією, покращують сон та знімають емоційну напругу. Хронічний поганий настрій, стреси на роботі і не має часу вибратися за місто – вийдіть на прогулянку в ліс. Ваші легені наповняться чистим повітрям без хвороботворних бактерій. Відомо, що один гектар змішаного лісу виробляє до 200 кг кисню і поглинає таку ж кількість вуглекислого газу в день. Пилу в лісі практично немає – осідаючи на листі і гілках, він потім змивається дощами і йде в землю.
«Не нашкодь» – головний принцип у співіснуванні з природою. Сприяти озелененню свого міста та не засмічувати навколишнє середовище – головне завдання свідомої людини.