Здорове довкілля – чому важливо утилізовувати відходи?

Як зазначають у Міністерстві екології та природних ресурсів, загалом в Україні на сьогоднішній день накопичилося близько 36 мільярдів тонн відходів. Вони утворюються під час діяльності різних підприємств, державних установ, медичних закладів, аеропортів, морських портів, залізниці, у споживчій сфері та інших видів діяльності людини.

Зростаючий техногенний тиск людської діяльності викликає неухильне погіршення екологічного стану довкілля.  А потім всі ми говоримо про парниковий ефект, дефіцит кисню, озонові діри, кислотні дощі, хімічні забруднення ґрунту, води і харчових продуктів… Ми вирішили розібратись у видах відходів і дізнатися, чому так важливо їх правильно утилізовувати.

Медичні відходи

За рік цифри не менш вражаючі: близько 400 тисяч тонн – це лише медичні відходи, що накопичуються у лікарнях, фармкомпаніях та у нас вдома (наприклад, зіпсовані ліки чи бинти). Важливо розуміти, що близько 120 тисяч тон із них – це небезпечні речовини, які можуть викликати деякі форми раку, СНІД, вірусні гепатити, черевний тиф, менінгіт, сказ та інші захворювання. Тому питання їхньої утилізації стоїть дуже гостро.

Так, нещодавно на Київщині знайшли незаконне звалище медичних відходів. Із десятків пакетів висипалися використані шприци, голки, нитки, контейнери з кров’ю та іншими відходами органічного походження. На пакетах було зазначено «Особливо небезпечно» і стояла категорія «В»: це відходи з інфекційних відділень лікарень, матеріали із лабораторій, фармацевтичних виробництв, тканини і навіть частини тіла із операційних. А фірма, яка взялась їх утилізовувати і яка, як виявилось, навіть немає на це ліцензії, просто викинула відходи у лісі.

В Європі поводження з медичними відходами давно є невід’ємною частиною системи охорони здоров’я, а також стандартів якості надання медичних послуг та безпеки медперсоналу, у нас же це – виключно проблеми екології, до яких нікому діла нема.

Нафтопродукти

Нафта – це один з найбільш поширених енергоносіїв і сировина для різноманітних галузей промисловості. В процесі переробки нафти та нафтопродуктів утворюється велика кількість відходів, які є високотоксичними, легкозаймистими та вибухонебезпечними, тому вимагають застосування спеціальних технологій та дозволів на утилізацію. Основними джерелами утворення відходів з нафти є нафтодобувні комплекси, залізничний транспорт, нафтобази, системи транспортування нафтопродуктів та АЗС.

На сьогоднішній день існують технології, що дозволяють переробляти більшість видів нафтяних відходів (відпрацьованих мастил, різних видів палива, змащувально-охолоджувальних рідин) у якісні нафтопродукти, в першу чергу, в моторне паливо. Повторне використання нафтопродуктів не лише позитивно відображається на стані довкілля, а і збільшує економічний потенціал країни.

Промислові відходи

Зростання населення Землі призводить до збільшення обсягів промислового виробництва, а отже і кількість відходів також невпинно зростає, причому частина з них є високотоксичними речовинами. В містах в середньому на одну людину припадає 375-600 кілограмів промислових відходів щорічно, а їхня загальна кількість значно перевищує обсяги самих продуктів виробництва.

Найбільш небезпечними є відходи, що містять важкі метали (хром, свинець, нікель, кадмій, ртуть). Переважно це відходи підприємств чорної і кольорової металургії, хімічної промисловості, машинобудування і гірничо-хімічні комбінати.

У розвинених країнах на національному рівні впроваджуються програми, спрямовані на зменшення утворення відходів, їх повторне використання, рециркуляцію, безпечні збирання та переробку. Вже тривалий час товаровиробники цих країн усвідомлюють важливість витрат на правильну і безпечну утилізацію відходів. І тому люди живуть у чистих містах та селах, п’ють чисту воду, дихають свіжим повітрям. Коли вже і ми перестанемо захаращувати свій власний дім?


     Анастасія БУРОВА, юрист ТОВ «Екологічні переробні технології»:

 

На жаль, українські ріки та водойми вкрай забруднені промисловими відходами. Ви знаєте, чому влітку практично на всіх київських пляжах купатися заборонено? Причина полягає у небажанні крупних компаній та заводів правильно та безпечно утилізовувати свої відходи. А нещодавно прогримів скандал навколо незаконного звалища медичних відходів у лісосмузі Київської області. Компанія, яка просто залишила їх під відкритим небом, скоїла злочин за статтею 239 Кримінального кодексу України. Її потрібно як мінімум позбавити ліцензії і примусити сплатити штраф.

Ми маємо нарешті зрозуміти, що відходи не можна дівати, куди заманеться. Вони можуть бути токсичними, легкозаймистими, радіоактивними, можуть викликати різні хвороби. Їх потрібно здавати на утилізацію до спеціалізованих підприємств утилізаторів, які мають відповідну ліцензію на утилізацію від Міністерства екології України. Це нормальна Європейська практика.