Чому важливо контролювати свій рівень холестерину – підказки Уляни Супрун

Чи знаєте ви свій рівень холестерину? А вартувало б, бо коли він підвищений — це досить тривожний сигнал. Високий рівень холестерину підвищує ризики атеросклерозу, серцевого нападу, ішемічної хвороби серця та інсульту, про це пише у своєму ФБ в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Особливо, важливо слідкувати за рівнем холестерину, якщо ви у групі ризику:

  • маєте сімейну історія серцево-судинних захворювань
  • у вас було діагностовано ішемічну хворобу серця, інсульт або міні-інсульт, захворювання периферичних артерій 
  • маєте надмірну вагу
  • хронічні запальні процеси, наприклад, ревматоїдний артрит, псоріаз або ВІЛ
  • хворієте на діабет або маєте високий тиск

Холестерин може стати невидимим ворогом, який поступово забиратиме ваше здоров’я. Але тільки у випадку, якщо не контролювати його рівень!

Холестерин звично ділити на “хороший” та “поганий”, але це позначення досить спрощене (https://goo.gl/9aW4CW). Для нашого організму важливий — баланс. Бо без холестерину ми також не можемо існувати.

Навіть якщо ви почуваєтесь добре — ви маєте регулярно контролювати рівень холестерину. 
Більшість авторитетних міжнародних організацій рекомендують тестувати рівень холестерину дорослим кожні 4-6 років (https://goo.gl/yxE4j3, https://goo.gl/WhecTZ). Перевіряти цей показник варто значно частіше, якщо ви в групі ризику. 

Для дітей перше вимірювання холестерину має бути у віці від 9 до 11 років, далі варто повторювати кожні 5 років. Якщо хтось із членів родини страждав від високого рівня холестерину, рекомендовано вимірювати його рівень, починаючи з віку 2 років (https://goo.gl/Wr73XC). 

Нормальні показники холестерину (https://goo.gl/GtvmA6):

  • Загального холестерину в крові 

– 5 ммоль / л або менше для людей, що не знаходяться в групі ризику
– 4 або менше для людей, що в групі ризику

  • ”Поганого” холестерину (ліпопротеїнів низької щільності) 

– 3 ммоль / л або менше для людей, що не знаходяться в групі ризику
– 1,8 ммоль / л або менше для людей, що в групі ризику

  • ”Хорошого” холестерину (ліпопротеїнів високої щільності) — ідеальний рівень — понад 1 ммоль / л

Загальний ризик судинних катастроф (інфаркту міокарду, інсульту, смерті від судинного захворювання) можна визначити за допомогою калькулятора ASCVD Risk Estimator Plus, що доступний за посиланням (https://goo.gl/GMh5t6). Для розрахунків потрібно мати показники холестерину в крові та тиску, а також відповісти на кілька загальних запитань.

Якщо ризик підвищений навіть помірно — обов’язково зверніться до свого лікаря. Лікар порадить як діяти у вашому випадку та призначить додаткові обстеження за потреби.

А щоб підтримувати здоровий баланс холестерину:

  • Слідкуйте за раціоном

Зміна на більш здорову дієту може зменшити загальний рівень холестерину на більш ніж 10%, якщо його понад міру.

Варто вживати невелику кількість продуктів, що містять насичені жири (м’ясо, сало, тваринні жири, вершкове масло, незбиране молоко) та надавати перевагу рибі і складним вуглеводам (овочі, фрукти, бобові, продукти з цільного зерна).

До прикладу, омега-3-поліненасичені жирні кислоти, що є в рибі, бобових та горіхах зменшують запалення та запобігають утворенню атеросклеротичних бляшок (https://goo.gl/yXFwha).

  • Будьте фізично активні

Фізична активність допомагає підвищити рівень “хорошого” холестерину, нормалізувати тиск, тренувати судини, підтримувати здорову вагу та знизити ризики появи діабету.

  • Кидайте курити

Відмова від куріння сприяє підвищенню рівня ліпопротеїнів високої щільності. В організмі відбуваються суттєві зміни вже навіть коли ви не курите протягом 20(!) хвилин — нормалізується тиск та частота серцевих скорочень. 
Протягом 3 місяців — відбувається поліпшення кровообігу та функції легень. Вже через рік — ризик появи серцевих захворювань зменшується вдвічі в порівнянні з курцями. Тому так важливо позбутися цієї звички! 
Куріння призводить в нашому тілі до вибуху вільних радикалів, чим сприяє розвитку атеросклерозу, хвороб серця та легенів.

Якщо ви маєте підвищений рівень холестерину основна рекомендація — модифікація способу життя з врахуванням порад, що вказані вище. Прийом спеціальних ліків може бути рекомендавано, якщо ці заходи не допомагають.

До прикладу, статини — ліки, що застосовуються для зниження рівня холестерину. 
За даними Британського фонду серця, статини можуть знижувати загальний рівень холестерину більш ніж на 20%, ліпопротеїнів низької щільності — більш ніж на 30%, підвищувати рівень ліпопротеїнів високої щільності від 3% до 10%. В цілому, правильне вживання статинів може зменшити ризик серцевого нападу або інсульту приблизно на чверть (https://goo.gl/niavFF).

Статини може виписати лікар:

– якщо у вас був серцевий напад або інсульт, щоб зменшити ризик рецидиву
– якщо у вас захворювання периферичних артерій, статини можуть допомогти уповільнити їхнє прогресування
– якщо у вас є діабет, прийом статинів зменшує ризики появи хвороб серця та судин
– якщо у вас є сімейна історія серцево-судинних захворювань
– ці ліки можуть допомогти знизити ризик інсульту, якщо ви старше 65 років (https://goo.gl/hgbDu6.

Дякуємо за допомогу Yuriy Flomin!