Cкільки алкоголю можна вживати?

Вже неодноразово різні дослідження демонстрували, що люди, які вживають невеликі дози алкоголю, живуть довше, ніж ті, хто п’є багато або не п’є зовсім.

Шведське дослідження, що тривало 15 років, показало, що:

  • Жінки. В середньому на півтора року збільшується тривалість життя жінок, які вживають щодня 6 грамів алкоголю – це маленький кухоль пива або 60 мл вина. Для жінок знижується ймовірність розвитку раку. 
  • Чоловіки. Можуть вживати втричі більше алкоголю без шкоди (навпаки – з користю!) для здоров’я. Це дає їм змогу продовжити тривалість життя на 1,3 року. Для чоловіків, зокрема, зменшується ризик смерті від порушень роботи серця та кровообігу. 

Дослідження, в якому були отримані ці результати, включали 67700 мешканців Швеції у віці від 45 до 83 років. Щоб максимально переконатися в результатах, у дослідженні брали до уваги такі фактори, як куріння, індекс маси тіла та фізична активність. Тепер науковці із впевненістю можуть казати, які дози алкоголю можуть вважатися не просто безпечними, а й корисними для здоров’я. Втім, це не стосується людей, яким протипоказане вживання алкоголю, наприклад, хворим на гепатити або цироз печінки, епілепсію, алкоголізм.

Alcohol consumption and mortality: a dose-response analysis in terms of time“, Andrea Bellavia et al.; Annals of Epidemiology, DOI: 10.1016/j.annepidem.2013.12.012