Цілюща сила танцю

   Танець завжди був засобом передачі думок та почуттів, які нелегко перевести у слова. 

Про цілющу силу танцю та музики і ефективність танцювальної психотерапії при корекції психосоматичних розладів – говорили із медичним психологом і психотерапевтом Валентиною СТАРЦЕВОЮ.


   – Валентино Дем’янівно, ще в давнину існували спеціальні ритуальні танці для святкування, відведення біди, оплакування мертвих і навіть лікування хворих. Чому ж танець завжди мав таке важливе значення для людей і в чому ефективність танцювальної психотерапії?

     – Музика, танці – це основа нашого позитивного емоційного стану, це у нас у крові. Так, коли запорізький козак отримував бойову рану і стікав кров’ю, його товариші спершу накладали джгут, а потім – для того щоб козак зміг піднятись, наповнитись силою, вони танцювали навколо нього, передаючи йому свою здорову енергію. Якщо говорити про метод танцювальної терапії, то є три фактори, які і здійснюють такий позитивний вплив на організм людини: моє слово – той імпульс, який змушує людину повірити у можливість свого зцілення, музика – інструмент нашого організму, і танець – тобто мова нашого тіла. Якщо правильно поєднати ці три елементи, то можна досягти суттєвих результатів.

       – Тобто просто регулярно відвідувати якісь заняття – танці чи наприклад йогу не достатньо для нормалізації свого психологічного стану?

    – Якщо ми говоримо про психосоматичні захворювання, потрібна певна технологія. Наприклад, йога – це теж рухи, корисні для оздоровлення організму, але асани там розраховані на людей, які дотримуються засад здорового харчування, а приходять наші люди – гарненько пообідавши, із зайвою вагою, із підвищеним тиском… Який же буде ефект? Я у своїй методиці взяла трохи від йоги, трохи від гімнастики і адаптувала це під наш, слов’янський менталітет.

– А чи потрібна якась підготовка перед заняттям із танцювальної  психотерапії?

– Не потрібно жодної підготовки. Мені достатньо 5-6 хвилин, щоб пояснити людям, що таке танцювальна психотерапія, і коли музика починає грати, тіло саме знає, як правильно рухатись.

– Негативні переживання часто призводять до напруження у групах м’язів, чи не так? Тобто якщо позбавитись від цих зажимів за допомогою танцю, то зникають і негативні емоції?

– Звичайно, танець дарує людині позитивні емоції, які мають неабияке значення для здоров’я. Наприклад, наші воїни, які повернулися із зони АТО, переселенці зі східної України – вони приходять на заняття такі роздратовані, пригнічені, налякані, а позитивні емоції, які вони отримують в процесі заняття, допомагають їм вийти із стану депресії.

– Розкажіть більше про особливості вашої методики.

– Рекомендується займатися в першій половині дня, найголовніше – не на повний шлунок, адже ситно попоївши, організм починає витрачати свою енергію на перетравлення їжі, а не на зцілення. Заняття триває приблизно 1-1.5 години. Перший етап – це невеличка лекція, я готую аудиторію до заняття, знайомлюся з нею, потім іде танцювальна частина і сеанс психотерапії.

– Як ви підбираєте музику для заняття, які вправи даєте?

– Спочатку лунає мелодійна, спокійна, м’яка музика, щоб людина розслабилася, налаштувалася на сеанс психотерапії. Ми виконуємо плавні рухи різними частинами тіла, розминаємо суглоби – все у спокійному темпі, плавно та розмірено. Після цього вмикається танцювальна, запальна музика. Тут можна і пострибати, і покрутитися, і виконати більш динамічні рухи руками і ногами.  Загалом обрана мною музика – це твори наших українських класиків, всі рухи прив’язані до нашої слов’янської культури.

Моє головне завдання – змусити організм працювати, призвичаїти його до руху і побороти лінощі, що часто властиві нашим людям. При наявності бажання і певних здібностей, завдяки танцювальній психотерапії людина може зцілити свій організм, гармонізувати свій психологічний стан і позбавитись багатьох проблем, які значно погіршують якість її життя. 

Бесіду вела  Галина Теличук

Спеціально для  «Живи Активно!»

Читайте також:

 Танцюють всі, навіть вагітні

Музика покращує стан пацієнта після операції

Чи віддавати дитину на бальні танці: поради тренера