Ультрафіолетове випромінювання знижує артеріальний тиск

У ряді досліджень було виявлено, що частота виникнення артеріальної гіпертензії та серцево-судинних захворювань корелює з широтою і збільшується в зимовий період. Так, команда дослідників з Великобританії повідомляє, що піддаючи шкіру впливу сонячних променів, можна допомогти знизити кров’яний тиск і таким чином сприяти зниженню ризику інфаркту міокарда та інсульту.

Мартін Філіш (Martin Feelisch) та його колеги з Університету Саутгемптона (Великобританія) завершили дослідження, результати якого дозволяють припустити, що сонячне світло змінює рівні малих сигнальних молекул оксиду азоту (NO) у шкірі і крові, знижуючи артеріальний тиск. Дослідники піддали шкіру 24 здорових людей дії ультрафіолетового світла від лампи для засмаги на двох сеансах по 20 хвилин кожен. На одному з сеансів добровольці піддавалися впливу як ультрафіолетових променів, так і тепла ламп. На другому ультрафіолетові промені були заблоковані так, що тільки тепло ламп впливала на шкіру. Отримані результати свідчать, що ультрафіолетове світло розширює кровоносні судини, значно знижує артеріальний тиск, змінює рівні продуктів розпаду оксиду азоту у крові, не змінюючи рівень вітаміну D. Подальші експерименти показали, що попередньо сформований запас оксиду азоту у верхніх шарах шкіри сприяє цьому ефекту. Автори дослідження зазначають, що ці дані надають можливість поглянути з механістичної точки зору на одну з важливих функцій шкіри модулювати системну біодоступність оксиду азоту, що може бути причиною широтних і сезонних варіацій кров’яного тиску і серцево-судинних захворювань».

Liu D., Fernandez B.O., Hamilton A. et al. UVA Irradiation of Human Skin Vasodilates Arterial Vasculature and Lowers Blood Pressure Independently of Nitric Oxide Synthase // J. of Investigative Dermatology. – 20 Jan. 2014.

 

Також читайте “Картопля знижує тиск”