День парашутиста

Нині практично будь-хто може стрибнути з парашутом, причому не тільки з тренувальної вежі, а й з літака чи аеростата. Якщо ви хоч раз це робили, то маєте всі підстави відзначати 26 липня День парашутиста.

Нині парашутизм – один із аспектів військової підготовки, а також екстремальний вид спорту. Практично кожна людина, яка не має важких захворювань, переломів, травм хребта чи великої надмірної ваги, може стрибнути з парашутом. Задоволення не з найдешевших, але доступне. Натомість у 15-му столітті про це могли тільки мріяти. Першим замалював свої мрії Леонардо да Вінчі, хоча, за деякими свідченнями, африканці стрибали з висоти, намагаючись уповільнити швидкість падіння за допомогою пальмового листя. “Шатер” – а саме так назвав свій винахід геніальний Леонардо – був значно складнішою конструкцією, ніж листяна “парасолька”. Термін “парашут” вперше використав французькй хімік Себастьян Ленорман. У перекладі з французької “para” означає “запобігти”, а “chute” – “падіння”. На початку сімнадцятого століття хорватський вчений Фауст Вранчич (Фаусто Веранціо) писав у своїх роботах про схожий апарат, розмір парусу якого залежав від ваги людини.

Серйозно і зі знанням справи запропонованою конструкцією скористався ув’язнений однієї з французьких буцегарень Лавен у 20-х роках XVII століття – він зшив простирадла в шатер і прикріпив до його нижньої частини мотузки. Вистрибнувши з тюремної вежі, втікач успішно приводнився завдяки своєму парашуту. У 1677 році на в’язневі на ім’я Жан Дум’є випробували ще одну модель парашуту – бранцю запропонували його, як альтернативу смертній карі. Експеримент виявився вдалим.

Перший справжній стрибок з парашутом був здійснений у 1797 році в Парижі – це вдалося Андре Жаку Горнерену.

Він стрибнув з парашутом з повітряної кулі. У жовтні 1911 року перший парашут в Російській імперії запатентував технік-аматор Гліб Котельников, але тоді його винахід не помітили і не оцінили. Талановитий винахідник дочекався радянської влади і передав свої розробки новому уряду. Це сталося 1926 року. А вже за три роки парашут став обов’язковим елементом екіпірування льотчиків.

День парашутиста, який відзначається на теренах колишнього Радянського Союзу 26 липня, започаткували у 1930 році. На державному рівні, тобто офіційно, його не святкують, але парашутисти колишніх радянських республік вважають саме цей день своїм професійним святом. Саме 26 липня 1930 року група льотчиків здійснила під Воронежем першу в історії російської авіації серію затяжних стрибків. Відтоді парашутизм став загальновизнаним видом спорту. За рік радянські парашутисти здійснили близько 600 показових і тренувальних стрибків, в тому числі на воду та в сніг. Радянський парашутний спорт легко прийняв до своїх лав жінок-парашутисток.

У 1951 році був проведений перший Чемпіонат світу з парашутного спорту. У 1982 році в міжнародній парашутній комісії були близько 60-ти країн.

Заняття екстремальними видами спорту, зокрема, парашутним спортом, дає людині психологічну впевненість, адже ти переборов себе і підкорив небо, зробив дуже важливий вчинок. У звичайному житті це допомагає робити рішучі кроки, не боятися нового, легше сприймати проблеми і життєві складнощі. Крім того, це прекрасний спосіб боротьби з депресією. Наведу такий приклад: один з наших інструкторів стрибав з дівчиною, яка скаржилася на депресивний настрій, все у неї в житті не ладилося, з хлопцем вона своїм розлучилася. Після приземлення інструктор розповів нам, своїм колегам, що таких радісних очей, як у цієї дівчини, він ніколи в житті не бачив. Від депресії не залишилося і сліду. Дівчина була просто щаслива! Зазначу, що потім вона пройшла у нас навчання, отримала дозвіл на одиночні стрибки, вийшла заміж, народила дочку, і до цих пір займається парашутним спортом. Обмежень для бажаючих стрибнути з парашутом небагато. Стрибки протипоказані людям з серцево-судинними захворюваннями, епілепсією, недавніми травмами кінцівок і хребта, а також людям з надмірним зайвою вагою. Чим більше вага, тим більше ризиків травми під час приземлення. Тим, хто має невеликий зайву вагу і хоче серйозно займатися парашутним спортом, необхідно боротися з надмірними кілограмами, щоб заняття були максимально безпечними.

Рам Банді, професійно займається стрибками з парашутом,
зробив близько 200 стрибків

 

Також читайте “Всупереч тяжінню. Антигравітаційна йога”

“Корисні переваги екстремального спорту”