Бердвотчінг – цікаве хобі для весни

Бердвотчінг – це спостереження за птахами, дуже популярний вид активного відпочинку у Великій Британії та США, має багато прихільників у всьому світі.

Спостереження за птахами – це, насамперед, самовдосконалення: духовне, фізичне, інтелектуальне.

Духовне, тому що займаючись бердвотчінгом ти робиш важливу справу для охорони птахів та місць їх проживання. Спостерігаючи за птахами, визначають їх вид, реєструють кількість та записують особливості їхньої поведінки. Це дуже допомагає вченим-орнітологам та природоохоронним установам. Адже здебільшого вони не мають таких потужностей і ресурсів, щоб налагодити широку мережу пунктів моніторингу.

Бердвотчери виконують безкоштовно колосальну роботу, бо щиро люблять природу і намагаються її захищати: «як би не було складно в нашій країні щось робити для природи та суспільства все-таки треба старатися», – каже український бердвотчер Віктор Мороз.

У пошуках птахів бердвотчери долають пішки лісові хащі, виходять далеко у поле чи подорожують берегами водойм. Така фізична активність та чисте повітря дають змогу триматися у гарній фізичній формі. Щоб безпомилково визначати вид птаха, потрібні неабиякі знання. Головна книга для бердвотчера – визначник птахів.

Віктор Мороз жартує, що це хоббі настільки його захоплює, що перетворюється на зміст життя. Для бердвотчерів спостереження за птахами те саме, що для грибника – збирання грибів, чи як для рибалки – вдалий улов. Гарна знахідка дає неймовірне задоволення і захоплює все більше. Щоправда, бердвотчер  відрізняється від рибалки чи грибника – він знаходить, щоб захищати, а не взяти у природи. Бердвотчери змагаються в тому, хто більше видів пташок побачить. Деякі можуть похвалитися тисячами видів, яких вони спостерігали і зафіксували в дикій природі. А ще – це спілкування з друзями і маса позитивних емоцій. Це концентрація і очищення психіки. Це подорож і спілкування з природою. Це виховання відчуття прекрасного, адже птахи довершені і красиві.

В Україні це захоплення поширене поки недостатньо. Популяризатор бердвотчингу Віктор Мороз каже, що знає в Україні лише з десяток-півтора бердвотчерів і вважає, що загалом їх набереться лише кількадесят чоловік. Це, щоправда, без урахування орнітологів-професіоналів, яких не можна назвати чистими бердвотчерами. Проте Україна має «море можливостей» з розвитку цього хобі серед людей будь якого віку, адже в Україні дуже багато птахів. Недаремно до нас приїжджають бердвотчери з Америки та Європи – багато хто з них дивиться на Україну, як на рай для спостереження за птахами. Розвитку бердвотчингу заважає, за словами Віктора, споживацьке ставлення людей до природи. Тварин бачать лише як можливість заробити, а природу розцінюють як безплатний супермаркет. Але молодь починає розуміти цінності поза сферою матеріального, отож  є надія, що бердвотчінг стане у нас таким само популярним видом активного відпочинку, як і в західному світі.

Порада від Віктора Мороза для бердвотчерів-початківців:

«У кожного свій шлях, але для всіх бажано більше бути в «полі», бажано знайти собі наставника або друга,  щоб швидше навчитись спостерігати за птахами. Шукайте Інтернет-форуми і користуйтеся якісною літературою. Мати визначник птахів – обов’язкова умова для бердвотчингу».

Фото © Flickr. Navicore