Дієта «Шість пелюсток»

Ця дієта побудована на принципах роздільного харчування і чергування монодієт. Суть її в тому, що протягом одного дня ви їсте лише продукти однієї групи. Шість днів – шість монодієт, у визначеному порядку.

Шість днів – шість монодієт

  • 1-й день – риба (будь-які сорти).
  • 2-й день – овочі (крім картоплі).
  • 3-й день – куряче філе (без шкірки).
  • 4-й день – злаки (будь-які каші, зварені на воді, пророщені зерна, зернові хлібці, висівки та насіння).
  • 5-й день – сир домашній, молоко, кефір (усі ці продукти – не більше 5% жирності).
  • 6-й день – фрукти (включно зі свіжими соками).

Усі ці продукти можна варити, запікати, тушкувати, запікати на грилі – але не смажити.

Овочі, фрукти, насіння, молочні продукти можна також їсти без додаткової кулінарної обробки.

Можна використовувати сіль та спеції, а також зелень.

Розміри порцій і частота прийому їжі – за вашим бажанням, тут немає жорстких обмежень.

Утім, приблизні рекомендації щодо кількості продуктів такі:

  • риба – 300–500 г готового продукту;
  • овочі – 1–1,5 кг;
  • куряче філе – 500 г;
  • каші та насіння – 200 г в сухому вигляді;
  • сир – 500 г;
  • фрукти –1–1,5 кг.

Протягом усіх шести днів слід пити воду, можна пити зелений або чорний чай, 1–2 чашки кави на день. Всі напої пити без цукру.

Дієта «6 пелюсток» заснована на чергуванні білкових і вуглеводних днів. При цьому слід строго дотримуватися запропонованої схеми чергування, інакше результату не буде. За відгуками людей, які випробували на собі цю дієту, метод «6 пелюсток» дозволяє щодня худнути на 0,5–0,8 кг.

Автори дієти радять намалювати на папері і вирізати квітку з шістьма пелюстками, кожну пелюстку підписати, прикріпити цю аплікацію магнітиком до холодильника і щодня ввечері відривати «використану» пелюстку. Коли зірвано всі шість пелюсток, на сьомий день ви можете влаштувати собі «вихідний» від дієти і їсти все що вашій душі заманеться. А наступного дня – розпочати нове коло з «рибного» дня.

Як довго сидіти на цій дієті – вирішувати вам. Можливо, вам досить буде одного тижня, або ж ви увійдете у смак і захочете дотримуватися цієї схеми упродовж кількох місяців. У будь-якому випадку, важливо після виходу з дієти дотримуватися правил здорового та збалансованого харчування.

Що кажуть лікарі-дієтологи?

Отже, немає сумніву, що жорстке дотримання дієти справді може дати бажаний результат у короткий строк. Але дуже часто стається так, що за пару місяців після чудодійного схуднення страчені з такими зусиллями кілограми не знати як знову повертаються. Чому так відбувається? Як пояснюють лікарі-дієтологи, жир не може розщеплюватися зі швидкістю більше 1 кг на тиждень. А якщо людина втрачає за цей час 3–5 кг, це означає, що насправді вона витрачає м’язову тканину. Але чим її менше, тим повільніше згорає жир.

Неоднозначні думки у лікарів і з приводу ефективності роздільного харчування як методу схуднення. Наприклад, коли ми їмо куряче філе без гарніру, тваринний білок перетравлюється дуже повільно, а жир засвоюється повністю. Якщо ж до курятини додати овочів, то жир, що міститься в ній, частково абсорбується і не засвоїться. Тобто, при змішаному харчуванні схуднути простіше. Лікарі також наголошують, що більшість людей важко переносять вуглеводне голодування і можуть навіть знепритомніти. За тривалого дотримання такої дієти неминучі й проблеми зі шлунково-кишковим трактом – від закрепу до діареї. Також не варто забувати про можливі протипоказання – дієти «6 пелюсток» не можна дотримуватися, якщо у вас є захворювання, які вимагають лікувального або профілактичного харчування.

 

Також читайте:

“Кольорова дієта”

“Середземноморська дієта запобігає розвитку остеопорозу”

“Худнемо на воді: водна дієта”

“Дієта для тих, хто завжди поспішає (дієта для бізнес-леді)”

“Білкова дієта від П’єра Дюкана”

“Дієта «Мінус фунт»”

“Японська дієта: вітчизняна версія”