Дієта і спорт – ефективна профілактика остеоартриту

Чи можуть регулярні фізичні навантаження та здорове збалансоване харчування бути дієвою профілактикою остеоартриту (остеоартрозу)? Так – стверджують британські вчені з університету Сурея.

Ми звикли до того, що остеоартрит настає паралельно зі старістю. Більше 10% українців відчувають на собі неприємні симптоми цього захворювання: болі в суглобах, важкість в ногах, набряки, біль при ходьбі та ін. У групі ризику зазвичай перебувають літні люди, особливо жінки в постменопаузі, оскільки на остеоартроз впливають також гормональні зміни.

Прикро, але досі немає жодного лікування, що дозволило б повністю позбутися від цієї проблеми. Але можна не допустити її появи! – переконують сучасні науковці. Проаналізувавши зв’язок між обміном речовин та остеоартритом, вони дійшли цікавих висновків.

Нездорове харчування і сидячий спосіб життя негативно позначаються на метаболізмі.

Спеціалісти вивчили генетичні зміни, які мають  ушкоджені клітини, і виявили, що причина полягає у зміні енергетичного обміну клітини.  Коли клітини перестають отримувати достатньо енергії, то відчувають стрес, в результаті якого починають продукувати глюкозу, яка, коли не використовується клітиною, перетворюється на молочну кислоту. Саме надмір цієї агресивної речовини призводить до пошкодження і запалення суглобового хряща і виникнення всіх симптомів остеоартриту.

Дослідники вважають, що усвідомлення цих процесів може допомогти уповільнити або контролювати захворюваність остеоартрозом та іншими хворобами, пов’язаними із запаленням. І замість того, щоб ковтати пігулки, які знімають симптоми, але не лікують хворобу, можна спробувати нормалізувати обмінні процеси в організмі і насолоджуватися чудовим самопочуттям.

Важливо зрозуміти, що здорове харчування та активний спосіб життя – це не тільки cкладові загального благополуччя , але й потужний засіб впливу на метаболізм  клітин, тканин і органів, а саме від порушень обміну речовин виникають всі серйозні захворювання.

Зауважимо також, що  при схильності до остеоартриту не слід перевантажувати суглоби виснажливими тренуваннями чи бігом, найкраще у випадку підійдуть плавання, лікувальна фізкультура чи йога.

Джерело: worldhealth.net