Худнемо як зірки – дієта 40-30-30

Дієта «Зона» або «Зональна дієта» є дуже популярною серед американських зірок. Своєю чудовою формою їй завдячують Демі Мур і Дженіфер Лопес, Кортні Лав і Сінді Кроуфорд, Ванесса Параді та Бред Пітт. Дієту придумав американський біохімік Баррі Сірс, і його книга під назвою «Ласкаво просимо в Зону», що з’явилася в 1995 році, швидко стала бестселером.

У чому ж секрет шаленої популярності цієї дієти? Сірс впевнений, що винайшов формулу не просто дієти, а системи харчування, якої можна дотримуватися постійно, а не час від часу, оскільки «Зональна дієта» є повноцінною і збалансованою, корисною не тільки для краси, а і для здоров’я. Але чи це дійсно так?

Запасаємося калькулятором

Головне правило дієти – 40/30/30: раціон людини має складатися на 40% з вуглеводів, на 30% з білків і на 30% з жирів. При такому режимі харчування організм ніби опиняється у найсприятливіших умовах, починає самоочищатися і скидати зайву вагу. Іншими словами – тримаючи себе у цій «зоні здоров’я», тіло залишатиметься струнким та здоровим. Головне – це правильно розрахувати потрібну кількість білка в раціоні, враховуючи зріст, вагу, об’єм грудної клітини, стегон і талії, рівень фізичної активності.

Для прикладу візьмемо жінку, вагою 75 кг, якій щодня потрібно отримувати з їжею 2500 ккал. Зробивши необхідні розрахунки, ми дізнаємось, що на добу їй потрібно з’їдати 250 г вуглеводів, 187 г білків і 83 г жирів.

Що їсти?

Велике значення надається підтримці нормального рівня інсуліну в організмі. Рекомендується вживати продукти зі значним вмістом білка, але майже повністю виключити зі свого раціону їжу з цукром. Менше цукру – менший ризик розвитку атеросклерозу і кращий тонус судин і всіх органів.

Вуглеводи рекомендується отримувати з таких продуктів: червонокачанна, брюссельська і білокачанна капуста, огірки, кріп, ріпчаста і зелена цибуля, цибуля-порей, петрушка і листові салати, спаржа, щавель, болгарський перець всіх кольорів, шпинат, стручкова квасоля і горох, руккола, артишоки. З овочів та фруктів особливу увагу варто приділити помідорам, гранатам і цитрусовим.

Необхідний білок містять такі продукти: курка, риба, індичка, яловичина, сири з низьким вмістом жиру, яйця, в’ялена і знежирена свинина, сир тофу.

А ось що стосується жирів, то в дієті «Зона» їх можна вживати у будь-якій кількості. Лише одна умова: жири повинні бути корисними – наприклад, риб’ячий жир і оливкова олія. А от кількість перероблених і тваринних жирів в раціоні краще максимально обмежити.

Є ще декілька правил:

  • Сніданок – не пізніше ніж через годину після пробудження.
  • Проміжки між прийомами їжі мають бути не більше 5 годин.
  • Потрібно харчуватися 3 рази на день і ще 2 рази можна легко перекусити.
  • Слід випивати 2 л води на день і регулярно робити фізичні вправи помірного навантаження.
  • Слід багато часу приділяти медитації – це прекрасний спосіб врівноважити роботу всіх систем організму.

 

Дієта розрахована на 10 днів, і дотримуючись цього режиму харчування вже через 5 днів ви втратите 2 кг. Розробники «Зональної дієти» також стверджують, що в результаті такого типу харчування значно збільшується фізична та розумова продуктивність, зміцнюється імунітет і сповільнюється процес старіння.

 

Протипоказання

 

Однак звісно, у цієї дієти є і свої мінуси. Зокрема, вона протипоказана при порушеннях функції нирок: нирки не люблять зловживань білком. Також оскільки дієта «Зона» не передбачає вживання харчових волокон, її дотримання може спричинити проблеми з кишечником.

Отже, довготривале «сидіння» на цій (як і на будь-якій іншій) дієті не рекомендоване, і цей режим харчування не можна назвати повноцінною системою харчування. Однак вирішити конкретну проблему – як то скинути пару зайвих кілограмів за 7-10 днів – ця дієта точно зможе! 

Підготувала Галина Теличук