Зимова супова дієта

Тишком-нишком підкралася до нас зима. Температура знижується, а ми все частіше згадуємо про теплі пледи, светри і махрові шкарпетки. Але узимку ми утеплюємося не лише у буквальному сенсі цього слова, а і набираємо зайву вагу. І хоча бути у формі хочеться завжди, але думка про якусь низькокалорійну дієту в цей період зовсім не мотивує: у холодну пору року значно важче втрачати вагу – організм потребує більше калорій.  

До того ж взимку ми відчуваємо нестачу вітамінів і поживних речовин, тому навіть незначне зменшення щоденного раціону може негативно позначитися на фізичному і психічному самопочутті, а різка втрата ваги призведе до гормонального дисбалансу. Але вихід є –  пропонуємо вам харчування, яке не лише не зашкодить вашому організму, а і зігріє вас у зимовий час.

Супова дієта

Рекомендована тривалість дієти – 1 тиждень. За цей час ви втратите до 5 кг і нормалізуєте роботу травної системи. Основний принцип доволі простий: ви їстимете одні супи, але практично в необмеженій кількості – як тільки відчуєте голод. Слід прагнути до дрібного 5-6 разового харчування, а не до вживання великої порції 1-3 рази на добу.

Чому суп?

Суп надає шлунку об’єм, що активізує спеціальні рецептори на його стінках і сигналізує про наповнення. В результаті ваш апетит зменшиться, і ви з’їсте значно менше звичайної норми.

Перевагу надавайте супам на пісному м’ясі та овочевих бульйонах. Це можуть бути  томатний, гречаний, курячий, грибний супи, тощо. В ідеалі – перебивати всі компоненти супу в блендері. Супи-пюре прекрасно засвоюються організмом і відіграють одну з головних ролей в різних методиках схуднення та оздоровлення. Ви можете обирати будь-які овочі для ваших супів, але зірками тижня для вас мають стати капуста і селера, адже вони належать до низькокалорійних і жироспалювальних продуктів.

Важливі моменти

Успіх супової дієти також не в останню чергу залежить від повної відмови від хліба, здоби, алкогольних і газованих напоїв. Тому якщо ви не уявляєте тарілочку духмяного супу без кільканадцяти скибочок хліба, та ще і з маслом – цю звичку потрібно буде переглянути.

Під час супової дієти необхідно пити більше рідини – негазованої мінеральної води, морсів без цукру, овочевих соків. Що стосується фізичних навантажень, вони повинні бути посильними – йога, гімнастичні вправи, легкий біг і ходьба підійдуть якнайкраще. А от від високо інтенсивних тренувань поки краще відмовитись.

Дієти можна дотримуватися тиждень – за цей час ви достатньо очистите свій організм. Виходити с такого харчування треба також поступово: починайте харчуватися як зазвичай, а на вихідних зробіть  розвантажувальні дні на основі супової дієти.

Будьте уважні!

Як і у будь-якої дієти, у цього типу харчування є свої протипоказання. Так, супова дієта не рекомендується дітям, адже їм вкрай необхідна поживна їжа, багата на вітаміни і мінерали. Так само не бажано дотримуватися цієї (і будь-якої іншої) дієти у період вагітності та годування грудьми. Літні люди та люди із захворюваннями шлунково-кишкового тракту та інших органів мають попередньо проконсультуватися із лікарем.

Смачної і теплої вам зими!