Епідемія вірусу Зіка – це лише початок?

Епідемія лихоманки Зіка, яка вражає вагітних жінок і їхніх дітей, може невдовзі охопити цілий світ. Потрапивши у 2015 році з Африки і Азії до Південної Америки, цей вірус дуже швидко поширився по материку.

Останній спалах вірусу був у 23 країнах Карибського басейну, Центральної Америки, Південної Америки, Мексики і Пуерто-Ріко. У Бразилії він вже уразив близько 1,5 млн людей і спричинив близько 4000 випадків мікроцефалії – серйозного вродженого дефекту, що характеризується неповною розвитку мозку і неприродно малою головою у немовлят. Нині не існує жодного лікування проти його симптомів – судом, затримки розвитку та проблем із мисленням. За прогнозами, вірус найближчим часом розповсюдиться по території всіх країн Північної і Південної Америки, за винятком Канади і Чилі, в яких немає комарів роду Aedes, що переносять цей вірус.

Вірус, що подорожує літаком

Однією з головних причин стрімкого розповсюдження лихоманки Зіка та подібних до неї денге і чікунгунья, є глобалізація. Віруси можуть подорожувати по світу разом із інфікованими людьми, або з комарами – у вантажних контейнерах. Один із видів комарів, який передає Зіка та інші віруси, Aedes albopictus (також відомий під більш грізним іменем «Азіатський тигровий комар»), ймовірно, прибув до США ще в 1980-х з Азії у поставках старих шин.

Глобальне потепління

Зміна клімату також може бути однією з причин сплеску цих дивних і незнайомих інфекцій. Є думка, що глобальне потепління призводить до збільшення кількості комарів виду Aedes, подовжує «сезон укусів», і прискорює у них вірусну реплікацію. На сьогоднішній день північним кордоном розповсюдження Aedes albopictus є Лонг-Айленд, але якщо зміна клімату продовжиться, то, за прогнозами, у найближчі десятиліття цей вид розповсюдиться на північ аж до Мену, на всю східну частину США і у більшість країн Європи.

Втрата біорізноманіття

Іншим можливим фактором поширення вірусу Зіка є втрата біорізноманіття. У складних екосистемах комарі можуть вкусити більшу кількість різноманітних птахів і тварин. Деякі з них не підтримують реплікацію вірусу, тим самим порушуючи цикл передачі. Однак втрата природного середовища проживання, зміна клімату та інвазивні види загрожують масовими вимираннями багатьох видів птахів і тварин.

Якщо причина розповсюдження вірусу Зіка дійсно полягає у швидкій зміні клімату, руйнуванні екосистем і погіршенні стану навколишнього середовища, це може стати дзвіночком для всього людства – попередженням, що на нас чекають ще більш серйозні загрози у майбутньому, якщо не змінити свого ставлення до природи. 

Зображення з сайту: politica-ua.com