Фісташки – джерело вітамінів та мінеральних речовин

Фісташки – невеликі за розміром горішки, які наші предки називали «деревом життя», бо вони наділені надзвичайно корисними складниками.
 
Склад фісташок
 
Слід зазначити, що в фісташках, на відміну від інших горіхів, найбільш вдало і раціонально поєднуються кількість амінокислот і калорійність, вітамінів та корисних мінеральних речовин. Фісташки служать досить непоганим джерелом марганцю, міді, вітамінів групи В, білків, фосфору, тіаміну та дієтичної клітчатки. Так як фісташки багаті на вітаміни групи В, а зокрема В6, то вони сміливо можуть конкурувати навіть  з яловичою печінкою. Тому люди, які потребують цього вітаміну, але не дуже люблять їсти печінку можуть сміливо обирати фісташки як смачну альтернативу.

Харчова цінність продукту на 100 г горішків:

  • 20, 8 г білків;
  • 51, 6 г жирів;
  • 16, 4 г вуглеводів;
  • 2,6 г мінеральних речовин;
  • 1, 08 мг вітаміну В1;
  • 1, 24 мг вітаміну В2;
  • 0, 08 мг вітаміну Е.

Енергетична цінність 100 г – 642 ккал.

В фісташках досить широко представлений ряд різних амінокислот. За кількісним складом на 100 г продукту деякі незамінні амінокислоти досягають практично добової норми. Можна відзначити в цьому ракурсі триптофан (68%), валін (65%), ізолейцин (59%). Всього ж в горішках «дерева життя» міститься 12 незамінних амінокислот.

Переваги та недоліки вживання фісташок

Технологія обробки фісташок не передбачає особливого втручання, а це значить, що даний продукт екологічно чистий і підходить для лікувального харчування. Регулярне вживання фісташок допомагає нормалізувати робочі функції печінки, від закупорок прочищаються жовчні протоки. Ці горіхи, як додатковий засіб, допомагають боротися з жовтяницею і недокрів’ям, впливають на поліпшення зору.

Людям,  які схильні до захворювань серця, слід ввести фісташки в свій раціон – це допоможе зміцнити судини і зняти прискорене серцебиття. Фісташки корисні при туберкульозі і захворюваннях дихальних шляхів. Також вони посилюють статеву потенцію, підвищують живучість чоловічих статевих клітин і їх рухливість.

Солоні фісташки не радять їсти людям, які страждають на гіпертонію, захворювання нирок і мають схильність до набряків. Ці горішки варто вживати з обережністю мамам, які годують груддю, їсти їх можна не раніше, ніж через 7 місяців з моменту появи малюка. Через їх багатий склад вони здатні викликати алергічну реакцію у мами або дитини і можуть призвести навіть до анафілактичного шоку.

Як і з чим їсти

Максимальну користь фісташки принесуть, якщо їх споживати сирими, а також солоними або підсмаженими. Але в наш час фісташки користуються попитом і в кондитерському виробництві. Їх додають до шоколаду, цукерок, морозива, рахат-лукуму, тортів, тістечок, печива тощо. Деякі гурмани воліють їсти фісташки з полуницею і вершковим сиром або додавати їх до салатів.