Що потрібно пити під час спортивних занять

Під час активних занять спортом організм втрачає значний відсоток рідини. Звісно, від зневоднення найкраще рятує звичайна вода.

Фахівці з Американського коледжу спортивної медицини спростовують поширений міф про те, що не можна пити під час тренувань. Вони наголошують: запаси води в організмі навпаки треба поповнювати.

Фахівці зі спортивної медицини рекомендують випивати 250 мл маленькими ковтками кожні 20 хвилин під час активних аеробних навантажень та 130-180 мл за той самий час під час силових тренувань.

Але звичайна вода не завжди може відновити усі втрачені мікроелементи. Тут на допомогу приходять фітнес-напої.

Вони збільшують витривалість, допомагають наростити м’язи і скорочують період відновлення між вправами. Найпопулярнішими є ті, що допомагають спалити підшкірний жир і наростити м’язову масу. Крім того, спеціальні напої для спортсменів можуть виконувати і інші завдання. Розберемо детальніше, у чому їхні переваги та недоліки.

Ароматизована вода

Такий напій не втамовує спрагу а навпаки – змушує пити ще більше. Але ароматизована вода може бути корисною для тих, хто любить тривалі та інтенсивні тренування. Саме завдяки підсиленню спраги вона допомагає швидше відновити водно-енергетичний баланс.

Вітамінізовані напої

Взагалі, найкраще засвоюються вітаміни натурального походження, що містяться у продуктах харчування. Якщо ж вас не покидає думка про вживання додаткової порції вітамінів зі спеціальною рідиною, то задумайтеся:

  • Чи не додають  до цих напоїв штучних фарбників та підсолоджувачів?
  • Чи не перевищите ви дозу вітамінів, яку може сприйняти ваш організм?
  • Як це вплине на ваше самопочуття?

Деякі фахівці вважають, що краще замінити такі напої на звичайну воду з додаванням соку лимона, апельсина чи інших фруктів. Натурально, смачно і корисно.

Ізотоніки

Фітнес-інструктори подають такі напої в якості ідеального способу поповнити усі втрачені протягом тренувань ресурси води, мікроелементів та вуглеводів. Ізотоніки, за їхніми словами засвоюються швидше, ніж інші напої. Дійсно, такі марки як Gatorade, Powerade, IsoStar та деякі інші є досить популярними у відвідувачів фітнес-клубів. Але продукти хімічного походження не завжди такі безпечні та ефективні, якими здаються. Варто уважно вивчати їхній склад, особливо тим, хто збирається худнути, адже вміст вуглеводів і кількість калорій можуть перевищувати вашу особисту норму.

Енергетичні напої для силових тренувань

Тим, хто займається інтенсивними тренуваннями, фітнес-напої дадуть додаткову енергію для продовження занять.

Казеїн містить значну кількість протеїнів необхідних для нарощування м’язової маси. На перетравлення цього білка організму треба багато часу. А оскільки максимальний ріст м’язової маси відбувається уві сні, напої з казеїном необхідно вживати на ніч.

Креатин сприяє росту м’язів і дає клітинам енергію, офіційно дозволений Міжнародним антидопінговим центром натуральний компонент.

Таурин – амінокислота, що забезпечує нормальний розвиток м’язів, продукування жовчі, покращує дію інсуліну, входить до складу кардіологічних препаратів та енергетиків

Кофеїн (пурин) – стимулює роботу нервової системи, регулює процеси збудження в корі головного мозку, підвищує розумову і фізичну активність, зменшує втому і сонливість, підвищує кров’яний тиск, пригнічує голод. Втім, з цією речовиною та її аналогами (наприклад, гуараною) слід бути обережним, адже у великих дозах кофеїн спричиняє виснаження, зниження працездатності і навіть депресію.

L-карнітин – амінокислота з групи вітамінів В. Підсилює обмінні процеси, формує і оновлює структурні частини клітин, перешкоджає виникненню кисневої недостатності. Речовина також активує жировий обмін, але при цьому і викликає підвищення апетиту.

Використовуються у фітнес-напоях і інші вітаміни групи В:

  • тіамін перетворює вуглеводи, жири та білки в енергію,
  • рибофлавін бере участь у всіх видах обмінних процесів
  • холін пришвидшує обмін жирів у печінці і т.д.

Іноді до складу таких продуктів додають екстракт гінкго білоба чи женьшеня, які сприяють підвищенню енергії, сили і ясності розуму. Спортивні лікарі застерігають, що енергетики через велику концентрацію стимулюючих речовин дають додаткову загрузку на серце. Тому вводити їх у свій раціон необхідно під наглядом досвідченого тренера.

Енергетичні напої краще пити у першій половині дня малими дозами. Якщо червоніє шкіра чи з’являється надмірне хвилювання – припиняйте вживання.

При виборі фітнес-напою варто звернути увагу на виробника. Авторитетні компанії з виробництва подібних добавок створюють їх на основі серйозних наукових досліджень, дбають про безпеку споживача, тому в обов’язковому порядку сертифікують свою продукцію. Її можна придбати тільки в спеціалізованих магазинах і спортклубах. Утім, навіть якщо ви знайшли надійного виробника та розповсюджувача та впевнені, що продукція якісна, перед тим, як вживати фітнес-напої, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

Дар’я Трапезнікова

Михайло ВАСИЛЬЄВ, персональний тренер, фізичний реабілітолог, дворазовий чемпіон Європи з пауерліфтингу:

 На мою думку, під час занять спортом краще за все поповнювати водно-електролітний баланс за рахунок води. 

Але якщо ваш досвід аеробних тренувань  (на витривалість)  достатньо великий, і ви тренуєтесь більш ніж півтори години, можете вживати ізотонічні напої.  Не варто забувати, що  в них  достатньо багато калорій (за рахунок глюкози), а отже вони не підійдуть людям, які намагаються зменшити кількість жирових відкладень.

Якщо ви переслідуєте саме таку ціль (схуднення), зверніть увагу на L-карнітин, він бере участь у транспортуванні жирів у клітину, а також може вплинути на ріст м’язів, окрім того позитивно впливає на роботу серця.  L-карнітин вживається за 30 хвилин до тренування. Однак доведено, що дозування більш ніж 2г не призводить до жодних переваг.

Що стосується енергетичних напоїв  з  кофеїном чи гуараною, вони збуджують діяльність центрально-нервової системи, а також прискорюють серцебиття, тому слід бути обережними, враховувати індивідуальні особливості і порадитися зі спеціалістом – досвідченим тренером або лікарем.

Також читайте 

Що треба знати про харчові барвники? Частина 1

Схуднути допоможе грейпфрутовий сік

Що ми знаємо про мінеральні води?