Як обрати фізичні навантаження при остеохондрозі

Вважається, що в сучасному світі практично немає дорослих людей, які не мали б проблем із хребтом. Найпоширеніша проблема – остеохондроз, для якого характерні структурні зміни в хрящі і тканині хребців. З часом на хребцях утворюються остеофіти – кісткові нарости, які збільшуються і поступово починають тиснути на корінці нервів. Коли хребці зсуваються, що відбувається через недостатню міцність м’язового корсету, стискання посилюється і виникає біль – це відбувається навіть при незначному русі хребців відносно анатомічної норми.

Зважаючи на те, що патологія ця  зустрічається дуже часто, не дивно, що на біль у спині – різкий, ниючий, постійний або раптовий – скаржаться мільйони людей. І у багатьох виникає питання, чи допомагають фізичні вправи змінити ситуацію на краще і якими ці вправи мають бути.

Оптимальний вид фізичного навантаження при остеохондрозі – плавання. Якщо немає можливості відвідувати басейн або плавати у відкритій водоймі, не слід нехтувати іншим видами фізичної активності, що поліпшують стан м’язів, живлять структури хребта, підвищують загальну гнучкість та витривалість. Це можуть бути йога, цигун, пілатес, лікувальна фізкультура – види навантажень, що не пов’язані із підйомом ваги.

Обираючи фізичні навантаження при остеохондрозі, зважайте на такі правила:

  • Слід обмежити або повністю уникати ударних навантажень на хребет – бігу та стрибків. Ці навантаження погіршують стан хребта, провокуючи подальшу деформацію ядра диска.
  • Рекомендується уникати фізичних вправ із осьовими навантаженнями на хребет – йдеться про те, що вагу понад 3 кг не можна піднімати перед собою на витягнутих руках з рівним хребтом. Вправи бажано виконувати з положення сидячи, лежачи, напівсидячи або у воді.
  • Обмежити вправи, скеровані на згинання-розгинання та розтягнення хребта (наприклад, вправа «місток»; не рекомендується висіти на перекладині).

Вправи, які ви виконуєте, мають бути скеровані на зміцнення м’язів пресу, спини, сідниць. Часто заняття проводяться без додаткової ваги. При захворюваннях спини не слід нехтувати такою можливістю, як масаж спини, але будьте обережними із так званими процедурами «вправляння» хребта.

У стані загострення захворювання, при сильних болях у спині, ущемленні нервових корінців не варто мучити своє тіло фізичними навантаженнями, які спричиняють посилення болю. При загостреннях допоможуть плавання, вправи на розслаблення спини, масаж уражених зон, а також знеболення. Застосування нестероїдних протизапальних препаратів не завжди є обов’язковим – при ущемленнях нервових корінців ефективним методом знеболення є застосування вітамінів групи B у певній комбінації (вітамін B1 та вітамін B6), адже доведено, що нейропротекторні вітаміни можуть в деяких випадках замінити традиційні анальгетики.

Фізичні навантаження і рух при остеохондрозі – важливий елемент комплексного лікування, яке має включати не тільки боротьбу з болем, але й загальне поліпшення фізичного стану та підвищення психологічного комфорту.