Фізична активність захищає чоловіків від раптової серцевої смерті

Висока фізична активність у вільний від роботи час (ФАВЧ) дійсно справляє захисний ефект щодо ризику раптової серцевої смерті у чоловіків з низькою кардіореспіраторною витривалістю (КРВ).

В період з 1984 до 1989 рр. Ярі Лаукканен з колегами з Університету Східної Фінляндії у Куопіо у випадковому порядку відібрали 2656 чоловіків у віці від 42 до 60 років для виконання на вихідному рівні ЕКГ з навантаженням з вимірюванням піків поглинання кисню під час фізичних вправ безпосередньо з дихальних газів. Учасники також відповідали на запитання в анкетах про фізичну активність, що дозволяло підраховувати кількість ккал на добу.

Учасників поділили на чотири групи, в які увійшли чоловіки з високими показниками КРВ та ФАВЧ (група 1), чоловіки з високою КРВ та низькою ФАВЧ (група 2), низькою КРВ та високою ФАВЧ (група 3), а також низькою КРВ та низькою ФАВЧ (група 4). Межевий показник між високим та низьким рівнем КРВ був визначений як 7,9 метаболічних еквівалентів та 191 ккал на добу для показника ФАВЧ.

Результати за середній період спостереження в 20 років показали, що чоловіки з низькою КРВ та низькою ФАВЧ мали вдвічі більший ризик раптової серцевої смерті (РСС), ніж чоловіки з високою КРВ та високою ФАВЧ (ВШ 2,0; ДІ 95% 1,3–2,9). Однак високі показники КРВ, незважаючи на те, високим чи низьким був супутній показник ФАВЧ, ніяк не впливали на ризик РСС (ВШ 1,1; ДІ 95% 0,7–1,7). Проте серед чоловіків з низькою КРВ було відзначено, що РСС траплялалася з більшою імовірністю у тих, хто мав низьку ФАВЧ, ніж високу ФАВЧ (ВШ 1,3; ДІ 95% 0,9–1,8).

«Дослідження показує, що чоловіки з низьким базовим показником КРВ могли б зменшити свій ризик РСС за рахунок збільшення рівня фізичної активності, – зазначив Лаукканен. – ЕКГ з навантаженням можна застосовувати для скринінгу людей з низькою КРВ, яким корисно було б зайнятися фізичними вправами».

На сьогодні в рамках цього проекту дослідники вивчають, чи можна отримані результати відтворити на людях похилого віку, жінках або тих, хто вже має діагноз серцево-судинних захворювань.

Також читайте Водяний крес проти оксидативного стресу

Що ховається за обіцяним «спалюванням жирів»?