Фізична активність. Ключові рекомендації

Під час фізичної активності – ходьби, фізичної роботи, вправ, активного відпочинку – людське тіло використовує енергію, яка надходить з їжею чи міститься у жирових запасах тіла.

Людський організм запрограмований функціонувати у режимі певних фізичних навантажень, і коли їх немає, тіло дає «збої» і починає хворіти. Наші предки, чиє життя проходило у безперервній фізичній роботі, практично не мали надлишкової ваги, мали міцніші м’язи, які краще тримали хребет.

Сьогодні ж ми переважно маємо сидячу роботу, менше працюємо фізично, користуємося транспортом і рідко маємо потребу ходити пішки. Усе це спричинило  масове поширення надлишкової ваги та ожиріння. Саме тому ми змушені шукати для себе фізичну активність, щоб зберегти здоров’я.

Фізична активність – не тільки для дорослих чоловіків і жінок. Не менш важлива вона і для розвитку дитячого організму. Фізичні навантаження також  допомагають зберегти розумові здібності і бадьорість літнім людям, продовжити активне  життя.

За даними Всесвітної організації охорони здоров’я, надлишкова маса тіла у дітей – поширене явище. Та найгірше те, що надлишкова вага у дитинстві може перерости в ожиріння в дорослому віці, а це тягне за собою згубні наслідки. Варто зазначити, що визначення індексу маси тіла для дітей (ІМТ) здійснюється за тією ж формулою, що і для дорослих, але отримане значення слід трактувати за таблицею, яка застосовується для дітей від 2 до 20 років:

ІМТ = вага ÷ (зріст у квадраті).

Фізична активність – це спорт та рід занять, що пов’язаний із фізичною активністю, робота по господарству, ходьба пішки у  замість поїздки громадським транспортом, ігри з дітьми, розваги  та активний відпочинок…

Рух потрібен не тільки для того, щоб уникнути надмірної ваги тіла, він дозволяє знизити ризик розвитку гіпертонії, ішемічної хвороби серця, інсульту, діабету, раку молочної залози і товстої кишки, сприяє зміцненню здоров’я кісток і поліпшенню функціонального стану організму. Доведено, що фізична активність поліпшує психічне здоров’я, зокрема, захищає від депресії.

Ключові рекомендації:

  • Приділяйте фізичній активності не менше 30 хвилин 5 днів на тиждень.
  • Контролюйте, щоб ваші діти (зокрема, віком 5–17 років) мали щоденно  не менше 1 години фізичної активності. Якщо вони проводять у русі більше, ніж годину на день, від цього отримають додаткову користь.
  • Силовим фізичним вправам для розвитку м’язів та скелету, або роботі, пов’язаній з докладанням сили для дорослих, слід приділяти час  не рідше двох разів на тиждень.
  • Оберіть ті види фізичної активності, які вам більш до вподоби:  ходіння пішки, їзда на велосипеді, ігри з дітьми… Або сплануйте роботу по господарству так, щоб розподілити її рівномірно протягом тижня у рекомендованих тут межах.
  • Якщо ви літня людина або маєте захворювання, оберіть той вид і ту тривалість фізичної активності, які вам під силу.
  • Надто великі фізичні навантаження можуть бути шкідливими для організму, особливо якщо ви маєте хронічні хвороби чи досягли похилого віку, тому проконсультуйтеся з лікарем.
  • Під час фізичних навантажень пам’ятайте про режим пиття (адже витрати рідини при фізичній активності зростають) та намагайтеся організувати свій час так, щоб б між фізичними навантаженнями та сном минуло 2–3 години – тоді організм краще підготується до сну.